eur:
389.55
usd:
361.98
bux:
68446.95
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett
Újabb fordulat a szürke rendszám ügyében

Újabb fordulat a szürke rendszám ügyében

Nem lesz kötelező kiváltaniuk a harmadik rendszámot a kerékpárt szállító autóknak. Az erről szóló rendeletmódosítás a belügyminiszter szerint napokon belül megjelenik a Magyar Közlönyben.

A harmadik rendszám szürke színű, 5500 forintba kerül és azért kell, mert a vonóhorgon szállított biciklik eltakarják az autó rendszámát - ezt január elején mondta az InfoRádióban Révész Máriusz kormánybiztos. Akkor úgy fogalmazott, hogy a részleteket még kormányrendeletben tisztázni kell, de várhatóan áprilistól lehet igényelni a harmadik rendszámot.

Szalay László Imre, a Belügyminisztérium szakreferense április elején azt ígérte az InfoRádióban, hogy a szürke rendszámot egyszerűen lehet majd igényelni.

A folyamat a tervek szerint így nézett volna ki: a tulajdonosnak vagy az üzembentartónak be kell jelentkeznie a megszokott műszaki vizsgaállomásokra, el kell vinnie az autót, rászerelve a kerékpártartóval. Ott rövid szemrevételezéssel és fényképezéssel elvégzik a vizsgálatot, és erről kibocsátanak egy műszaki adatlapot, majd ezzel lehet elmenni a járási hivatal okmányirodájába, a kormányablakba, és ott lehet igényelni a rendszámot.

Időközben az is kiderült, hogy az 5500 forint valójában majdnem tízezer, mert a harmadik rendszámot 2300 forintért írják be a kocsi papírjaiba. Ráadásul a nem állami vizsgaálomásokon külön le kell műszakiztatni az autót, mielőtt felszerelik rá a harmadik rendszámot. Ez is időbe és pénzbe kerül, mint ahogyan az is, hogy a csomagtérajtóra rakott kerékpártartók esetében ki kell alakítani a rendszámtáblát megvilágító lámpa helyét.

Mindezek alapján nem meglepő, hogy a Fidesz-frakció a törvény felülvizsgálatára kérte a kormányt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón egészen pontosan úgy fogalmazott, hogy a kormánypárti képviselőcsoport "hülyeséggé nyilvánította” a kerékpárt szállító autók harmadik rendszámáról szóló szabályt.

A szocialisták frakcióvezetője, Tóth Bertalan is foglalkozott a témával. Írásbeli kérdést intézett Pintér Sándor belügyminiszterhez, akinek válasza már fel is került az Országgyűlés honlapjára. Kiderül belőle, hogy

a harmadik rendszám kiváltása nem lesz kötelező.

Nem lesz szükséges hozzá a műszaki szemle, illetve és az autó rendszámát ezentúl is át lehet szerelni a kerékpárszállító eszközre.

A rendeletmódosítás napokon belül megjelenik – ígérte a tárcavezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×