eur:
393.6
usd:
367.88
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Óriási átalakulás a Balatonnál

Óriási átalakulás a Balatonnál

Elkezdődött a Balaton vízszintemelését megvalósító projekt előkészítése. A tervek szerint 60 millió köbméterrel több vizet tároznának a tómederben. A projekt keretében felújítják a Sió csatorna műtárgyait és szükség szerint a déli parti védműveket és vízelvezető rendszereket is.

A Balaton nagy gazdasági és idegenforgalmi potenciált jelent, ennek kiegyensúlyozott feltételeit a vízgazdálkodás eszközeivel továbbra is segíteni kell. A vízügyi szakemberek egyre többet beszélnek az éghajlatváltozás növekvő kockázatairól és a hidrológiai ciklusok szélsőségeinek növekedéséről, és ezek a folyók mellett hatással vannak a tavak, különösen a Balaton vízszintjének változására – mondta az InfoRádiónak Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Emlékeztetett arra, hogy 2012 nyarán a déli parton több száz métert kellett sétálni, hogy vizet lásson az ember.

Ebben a helyzetben egyedüli megoldást az jelent, ha a mederben történő tározást megnövelik. Ennek vizsgálata komplex módon történik, több dolgot figyelnek a szakemberek.

A Balaton felső szabályozási szintjének

110-ről 120 centiméterre növelése 60 millió köbméterrel több víz tárolását teszi lehetővé

a tómederben. Ha egy szélsőséges nyári helyzetben több vizet tudnak tárolni, akkor elég marad a mederben a nyár végére is – emelte ki a szóvivő.

Siklós Gabriella közölte: egyedül a siófoki vízszintszabályozó zsilip üzemeltetésével lehetséges a Balaton vízszintjének befolyásolása. A Balaton vízpótlására nincs kiépített lehetőség, a tó vízszint emelkedése attól függ, hogy a vízgyűjtő területeken mennyi csapadék esik, a vízszint a természetes hozzáfolyások hatására emelkedik – fejtette ki.

A siófoki leeresztő zsilip zárásával a tómeder vízszintjének 120 centiméteren tartása megvalósítható lesz, és ehhez készítik elő a beruházást. A komplex feladatokat tartalmazó projekt 2018 közepére készülhet el – emelte ki.

Ezek közé tartozik:

  • fejleszteni kívánják a monitoring rendszert,
  • a nádminősítéssel is lesznek feladatok,
  • a Sió csatorna rekonstrukciója,
  • leeresztő zsilip és hajózó zsilip tervezése,
  • kiemelt feladat az áramlási viszonyok meghatározása, ehhez 3D-s hidrodinamikai modellekkel dolgoznak.

Arra a felvetésre, hogy a vízszint emelkedése a déli parton nem okozhat-e gondot, a szóvivő azt mondta: felülvizsgálják a parti védőműveket, és fejlesztenek, ha szükséges. Siklós Gabriella kiemelte: az erős szél okoz parti elöntéseket, és egy nyári vihar esetén nem számít, hogy 60 vagy 110 centiméteres a vízállás.

A beruházások tervezési fázisban vannak, állami és európai uniós forrásokat is felhasználnak – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×