eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Több jogszabályi változás lépett életbe július elsején - a nap hírei

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's. Újabb 10 százalékkal drágultak a horvátországi autópályadíjak.

Több jogszabályi változás lépett életbe július elsején. A korábbi 5,3-ről 7 és fél százalékra nőtt a reklámadó. Ingyenes lett a közműcsatlakozás a családoknak, valamint a kis- és közepes vállalkozásoknak. 12 kormányablakban már adóügyeket is lehet intézni. Emellett rekord alacsonyra csökkent a szabad felhasználású Diákhitel-1 kamata. Ezentúl a Magyar Posta felügyeli az étel- és italautomatákat. Változott a lakás-takarékpénztárak működésének szabályozása. Továbbá a diákszövetkezetek mintájára megalakulhatnak az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő közérdekű nyugdíjas szövetkezetek. A parlagfüves területek miatt pedig már bírságolhatnak is a hatóságok.

A határrendészeti rendszer megfelelő biztonságot nyújt az embercsempészek felderítő módszerei és újabb határsértési próbálkozásai ellen - jelentette ki a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hangsúlyozta: a rendszer mindkét kerítésnél azonnal érzékeli az elektronikus felderítő eszközöket, így a határőrök azonnal a helyszínre sietnek.

Közvetlenül állami munkakörökre készítik fel a hallgatókat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzései - közölte az intézmény rektora. Patyi András az M1-en elmondta: a szeptemberben induló ötéves, doktori végzettséget adó államtudományi mesterképzésre több mint háromszoros a túljelentkezés.

Sokat köszönhet Magyarország az itt otthonra talált németeknek - hangsúlyozta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály 2. és 3. kerületi országgyűlési képviselő a pesthidegkúti német nemzetiségi napon tartott ünnepségen kiemelte: a németek tapasztalataikkal segítettek meghonosítani a teljesítmény- és piacorientált gazdálkodást

A jövő héten vizsgálja Magyarország államadós-besorolását a Moody's. A nemzetközi hitelminősítő tavaly novemberben emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-osztályzatot.

Életbe lépett a nyári kamionstop. A korlátozás júliusban és augusztusban szombatonként délután 3 órától vasárnap este 10 óráig tart a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsik számára.

Újabb 10 százalékkal drágultak a horvátországi autópályadíjak. A Zágráb-Split közötti szakaszért átszámítva 8.283 forintot, a Zágráb-Rijeka közötti szakaszért 3.205 forintot kell fizetni. Az autópályadíjak euróban is fizethetők.

Fél évig Észtország az Európai Unió soros elnöke. A kormány a legfontosabb célok között a nyitott és innovatív gazdaság megteremtését nevezte meg, továbbá a biztonság erősítését és a digitális fordulatot.

Hétfőn tartja programbeszédét a francia államfő a parlament két házának ülésén a versailles-i kastélyban. Emmanuel Macron egy nappal azelőtt vázolja terveit, hogy miniszterelnöke, Édouard Philippe bizalmat kér a kormánynak.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×