INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 15. vasárnap
Enikő, Melitta

balaton

vízszint

emelés

beavatkozás

Hatalmas változások a Balatonnál - sokan ledöbbennek majd

Hatalmas változások a Balatonnál - sokan ledöbbennek majd

InfoRádió

Emelik a Balaton vízszinjét, védelemre szorul majd a part. Kezdődik a balatoni vízszint 120 centiméterre emelését célzó projekt előkészítése.

A Sió Zsilip 2016 konzorciummal már aláírta a kivitelezői szerződést az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A VIZITERV Consult Kft., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az SBS-KOMIR Kft. végzik el azokat az előkészítési, tervezési, engedélyezési feladatokat, amelyek a Balaton vízszintjének szabályozását célzó projekt előkészítéséhez szükségesek - írja a sonline.hu.

A tavat kormányzó Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság feladata lesz a vízszint magasabban tartása.

Ezt úgy lehet elérni, hogy 60 millió köbméterrel több vizet tároznak a mederben. Ezt a különböző vízszintekhez tartozó part- és mederszabályozással, a vízelvezetés megoldásával és a vízgyűjtőn történő egyéb beavatkozások együttes értékelésével kell elvégezni – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

A tóparti települések vezetői örvendetesnek tartják a vízszint emelését, azonban úgy vélik: ez bizonyos aggályokat is felvet. A Balaton délnyugati medencéjében kifejezetten gondot okoz a magas vízállás, hiszen

az alacsonyabban fekvő területeket könnyen elönti a Magyar Tenger.

Lombár Gábor, balatonfenyvesi polgármester szerint a vízminőség és a turizmus szempontjából fontos, hogy elegendő víz legyen a Balatonban. – Ha a tó gazdái így látják jónak, így van rendjén – mondta Lombár Gábor. Majd hozzátette: csak ahhoz ragaszkodom, hogy a legmélyebben fekvő parti településeken a szükséges partvonal rendezéseket és műtárgyak megépítését, elkészítését támogassa a kormány.

Balatonfenyves első embere azt is elmondta: ez akkora teher, amelyet a tóparti önkormányzatok képtelenek vállalni.

A jég is rombol

Hasonló véleményen van Mészáros Miklós, balatonboglári polgármester is. – A védművek a 100 centis vízállásra készültek – mondta el kérdésünkre a településvezető. – Az eddigi vízszintemelés is örvendetes volt, azonban a magasabb állás miatt nyáron a víz, télen a jég is rombolják a partvédő műtárgyakat.

Balatonbogláron már az is gondot jelent, ha erős széllel csapadék érkezik. Ilyenkor a befolyók megtelnek és visszafelé folyik a víz. Mészáros Miklós elmondta: az elmúlt években előfordult az is, hogy viharos időben a parttól 150 méterre még a Balaton hullámzott. Az állami segítséget tehát elengedhetetlennek tartja a polgármester, hiszen úgy véli: már most látszik, hogy el kell végezni a védművek felkészítését a magasabb vízállásra.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018