eur:
394.37
usd:
369.48
bux:
65676.41
2024. április 23. kedd Béla

Pácban a hallgatók: leértékelték az ELTE mesterdiplomáját

Nehéz helyzetbe került mintegy 70, Magyarországon végzett, klinikai pszichológusnak készülő norvég fiatal, és egyelőre nem látszik, hogyan fog megoldódni kálváriájuk - számolt be a Magyar Nemzet.

Olyan norvég fiatalok kerültek bajba, akik Budapesten, az ELTE PPK Klinikai és egészségpszichológia szakirányon szereztek tavaly mesterdiplomát - ismertette a Magyar Nemzet.A lap beszámolója szerint a diákok hazatértük után kellemetlen meglepetésben részesültek: Norvégiában időközben devalválódott a szóban forgó diploma.

A Norvég Egészségügyi Igazgatóság ugyanis külső jelzések nyomán 2016 tavaszán tájékoztatást kért, pontosan mire jogosítja fel az adott végzettség Magyarországon a hallgatókat, a kapott válaszok alapján pedig drasztikus lépésre szánták el magukat.

– Eredetileg a norvég hatóságok azt feltételezték, hogy az ELTE PPK Klinikai és egészségpszichológia szakirány elvégzése feljogosítja a diákokat arra, hogy Magyarországon klinikai pszichológusként praktizáljanak védett címmel. 2016 tavaszán azonban a magyar kormánytól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez nincs így. Ennek következtében kénytelenek vagyunk a szóban forgó diplomásokat másképp, az eddigieknél szigorúbb szabályozásnak alávetni – tájékoztatta la Magyar Nemzetet Anne Farseth, az igazgatóság osztályvezetője.

A lap tudomása szerint a mostani változtatás lényege, hogy míg korábban a szóban forgó ELTE-diploma birtokában (bár a képzési különbségek áthidalása érdekében egy év kötelező gyakorlatot pluszban eddig is el kellett végezniük) megkapták az érintettek Norvégiában a működési engedélyt, tavaly óta viszont már nincs így.

A döntést az ELTE részéről értetlenség, a diákok részéről pedig jelentős felháborodás fogadta, de még a norvég szakmai berkeken belül is akadtak, akik az eljárást kritizálták.

Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×