eur:
394.22
usd:
364.96
bux:
65556.24
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Veszélyes növény támad az országban

Veszélyes növény támad az országban

Kiskőrös és Kecel között, nehezen megközelíthető helyen, egy csatorna partján bukkantak a Szosznovszkij-medvetalpra. A növény igen veszélyes, mert bőrre kerülve erősen fényérzékennyé teszi azt. Ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta. Orvosi kezelés nélkül maradandó károsodást okozhat.

A Szosznovszkij-medvetalp (Heracleum sosnowskyi) a zellerfélék családjába tartozó, ernyős virágzatú, évelő, több méteresre növő özönnövény.

Hatalmas mennyiségben tartalmaz furokumarint, amely a bőrre kerülve erősen fényérzékennyé teszi azt. Így ha az érintett bőrfelületet UV-sugárzás éri, kipirosodik, viszketni kezd, és

24-48 órán belül égési sérülésekre emlékeztető hólyagok jelennek meg rajta.

Orvosi kezelés nélkül maradandó károsodást okozhat.

A Szosznovszkij-medvetalp a Kaukázus vidékén és Közép-Ázsiában őshonos, hazánkba Kárpátaljáról kerülhettek be magjai a Tisza-menti területekre az 1980-as években. Magyarországon szórványos előfordulása ismert csak, 2014-ben Gergelyiugornyán találtak több példányt.

Ahol felbukkan, azonnal meg kell kezdeni a kiirtását, mivel igen szívós.

Veszélyes növény támad az országban

Mélyre nyúló karógyökereiről képes újrahajtani, magjai pedig évekig csíraképesek maradnak a talajban.

„Kiskőrös és Kecel térségében pár napja fedeztük fel a Szosznovszkij-medvetalp több, már termetesre megnőtt példányát, két eldugott, nehezen megközelíthető helyen, csatornaparton. A megfelelő óvintézkedések megtétele mellett, teljes testet védő vegyvédelmi ruhában kezdtük meg a növény eltávolítását, erdészeti szárzúzó gép segítségével együtt” – nyilatkozta Vajda Zoltán, a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője.

„A területet mostantól kiemelten figyeljük, mivel

biztosan szükség lesz még további beavatkozásokra,

Veszélyes növény támad az országban

ennyire sajnos nem egyszerű megszabadulni tőle. Amennyiben újra kihajtanak, további szárzúzásra és vegyszeres kezelésre is szükség lesz” – magyarázta a szakember.

Évről-évre hatalmas feladat a nemzeti parkoknak az invazív, agresszíven terjedő, idegenhonos növények visszaszorítása. A Szosznovszkij-medvetalp és rokona, a kaukázusi medvetalp ráadásul nem csak természetvédelmi problémát jelentenek, hanem az emberre is veszélyesek.

Ha valaki Szosznovszkij- vagy kaukázusi medvetalpat vél felfedezni valahol, belterület esetén értesítse az önkormányzatot, külterület esetén pedig az illetékes kormányhivatalt – hívja fel a figyelmet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Tényleg kirobbanó formában a magyar munkaerőpiac?

Már meghallgatható a Portfolio Checklist csütörtöki adása. A műsor első részében a friss bérstatisztikákkal foglalkoztunk, amelyek első blikkre meglepően szép képet mutatnak a hazai munkaerőpiacról, a részletek ugyanakkor valamelyest árnyalják a helyzetet. A témáról Hornyák Józsefet, a Portfolio makrogazdasági elemzőjét kérdeztük. A műsor második részében a ma megjelent 2023-as válási és házasodási statisztikák kapcsán Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke volt a vendégünk, akivel arról beszéltünk, hogy mennyire elterjedtek és mire használhatók a házassági vagyonjogi szerződések Magyarországon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×