eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Új, légkondis buszok járják a fővárosi utakat

Budapesten 45 vadonatúj autóbusz áll forgalomba – közölte a fővárosi önkormányzat.

A Fővárosi Önkormányzat döntése alapján Budapest közlekedésszervezője, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint szerződött szolgáltatói tovább javítják a fővárosi közösségi közlekedés szolgáltatási színvonalát. Múlt pénteken újabb 15 vadonatúj MAN Lion's City A21 típusú szóló autóbusz állt forgalomba a VT-Arriva Kft. üzemeltetésében, hétfő óta pedig a teljes 30- as – úgynevezett rendelkezésre tartási konstrukció keretén belül működtett – szintén vadonatúj, csuklós Mercedes Conecto busz is a fővárosi utakat járja a BKV Zrt. üzemeltetésében.

Az új buszok az EURO 6 környezetvédelmi kategóriába tartoznak, vagyis fokozottan környezetkímélők. A forró nyári hónapokban légkondicionált utastér teszi komfortosabbá a buszokon való utazást. Beszerzéskor a biztonság is fontos szempont volt, ezért olyan rendszerrel látták el a járműveket, amely

megakadályozza, hogy az utast vagy annak táskáját, kabátját odacsukja a záródó ajtó.

Biztonsági kamerarendszer is működik a buszokon, ami biztosítja az utastérre való rálátást, azaz a rongálás megelőzését, vagy annak utólagos felderítését.

A Mercedes Conecto buszok észak-Budán illetve észak-Pesten, várhatóan a 20E, a 26-os, a 30-as, a 30A, a 34-es, a 106-os és a 230-as vonalakon, illetve a 61-es pótlóbusz vonalán bukkanhatnak fel. Az MAN Lion's City A21-es buszokkal dél-Pesten, tervek szerint a 35-ös, a 71-es, a 179-es, a 194-es és a 199-es vonalakon lehet majd találkozni.

Hétvégi napokon már jelenleg is akadálymentes járművek közlekednek mind az autóbusz-, mind a trolibuszvonalakon. Az új buszok érkezésével városszerte javul az akadálymentes közlekedés: míg 2016 őszén a munkanapokon közlekedő autóbuszok 85-88 százaléka volt alacsonypadlós kialakítású ez az arány a 2017 szeptemberéig tartó járműbeszerzésekkel 95-99 százalékra emelkedik. Ez nagy segítség a kerekesszékkel, vagy a babakocsival közlekedőknek, az idős utasoknak és a mozgásukban korlátozottaknak egyaránt. Növekszik a légkondicionált autóbuszok aránya is, hiszen amíg 2016 nyarán 85-89 százalékos volt a klimatizált autóbuszok aránya, az idei vakáció idején már 90-95 százalékra nő ez a szám.

További lépések is várhatók a járműállomány fiatalítása és a szolgáltatási színvonal növelése érdekében. Tervezetten július első felében 13 vadonatúj szóló Mercedes Conecto csuklós autóbusz áll forgalomba az észak- illetve kelet-pesti vonalakon. Ezt követően augusztusban 15, majd szeptembertől további 15 szintén vadonatúj szóló MAN Lion's City A21 típusú autóbusz kezdi el a munkát dél-pesti, illetve dél-budai vonalakon.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×