eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A kormány újra nekimegy a Heinekennek

Már ősszel tárgyalhatja a parlament a lex Heineken néven emlegetett törvényjavaslatot - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden, miután az Európai Bizottság hétfőn úgy döntött, nincs akadálya az önkényuralmi jelképek kereskedelmi célú hasznosítását megtiltó törvény megalkotásának - írja a Magyar Idők.

Már ősszel megszülethet a lex Heineken, amelynek tervezetét márciusban nyújtotta be az Országgyűlésnek. Az előterjesztés Magyarországon és külföldön is nagy port kavart, sokan biztosra vették, hogy az EU elutasítja a javaslatot – idézi a Magyar Idők a Miniszterelnökséget vezető miniszter keddi közleményét.

Az Európai Bizottság azonban elismerte: a szabályozás önmagában nem

sérti az uniós jogot, és egy olyan történelmi hátterű országban, mint Magyarország, ahol negyven év kommunizmus súlyos társadalmi károkat okozott lehet létjogosultsága – hangsúlyozta Lázár János. Hozzátette: a kormány tudomásul veszi a bizottság azon megjegyzését, hogy a törvényt nem lehet majd diszkriminatívan alkalmazni.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Lázár János által benyújtott törvényjavaslat megtiltaná az önkényuralmi jelképek – köztük a vörös csillag – kereskedelmi célú hasznosítását. A szabályozás leginkább a Heineken

sörgyártót érintené hátrányosan. A kormány szerint a múlt

század ötvenes éveitől egészen a kommunizmus összeomlásáig a cég

azért nem használta a vörös csillagot a védjegyén, hogy a kommunista rendszerektől elhatárolja magát, illetve a termékét – közölte Lázár János.

A törvénytervezet az úgynevezett sörháború után született, azaz amikor a marosvásárhelyi táblabíróság januárban betiltotta

az Igazi Csíki sör gyártását és forgalmazását - olvasható a Magyar Idők cikkében.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×