eur:
394.24
usd:
369.64
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Így óvják a gyerekeket a szexuális zsarolóktól

Nemzetközi kampány indult a gyermekek online szexuális kizsákmányolása ellen, a magyar rendőrség ennek részeként kampányfilmmel igyekszik felhívni a figyelmet erre a bűncselekménytípusra és próbál segítséget nyújtani ahhoz, hogy a lehető legkevesebben váljanak áldozattá - mondták az Országos Rendőr-főkapitányság és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) munkatársai.

Szongoth Richárd, a KR NNI kiberbűnözés elleni főosztályának vezetője arról beszélt, hogy elsősorban az online szexuális zsarolásra fókuszálnak figyelemfelkeltő kampányfilmjeik, amelyek igaz történeten alapulnak. A sajtótájékoztatón bemutatott kampányfilmben egy fiatal lánnyal cseveg az interneten egy ismeretlen, majd szexuális tartalmú képet kér tőle, és azzal zsarolja, hogy ha nem találkozik vele a lány, közzéteszi az interneten az általa küldött a tartalmakat. A kisfilm arra is figyelmeztet, hogy a bűnözők szexuális tartalmú fotókat vagy pénzt kérnek áldozataiktól.

Szabó Henrik, az ORFK bűnmegelőzési osztályának kiemelt főreferense azt hangsúlyozta:

a fiatalok sokszor nincsenek tisztában azzal, hogy milyen céllal közelítenek feléjük a világhálón.

Hozzátette: az elkövetők gyakran álprofilt használnak, adataikat változtatják. Bárki mondhatja magát bárkinek az interneten, akit személyesen nem ismerünk, azt idegennek kell tekinteni - hívta fel a figyelmet.

A rendőrség azt tanácsolja a fiataloknak, hogy

  • ne osszanak meg intim felvételeket,
  • és ha szexuális tartalmú képet kérnek tőlük vagy zsarolni próbálják őket, azonnal szakítsák meg a kapcsolatot,
  • ne fizessenek a fiatalok a zsarolóknak,
  • merjenek segítséget kérni,
  • őrizzék meg a bizonyítékokat, például készítsenek a beszélgetésről képernyőfelvételt,
  • ha valakit ilyen bűncselekmény ér, haladéktalanul tegyen bejelentést a rendőrségen.

A mostani kampány az Europol koordinációjával 29 országban valósul meg azzal a céllal, hogy növeljék a fiatal internethasználók és hozzátartozóik tudatosságát és megelőzzék az áldozattá válást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×