INFORÁDIÓ
2021. június 22. kedd
Paulina

hírek

inforádió

belföld

lapszemle

génmódosítás

metrófelújítás

otthon melege program

A génmódosítás határait súrolják egyes cégek kísérletei – lapszemle

Infostart

A Magyar Idők arról ír, hogy egyes cégek az Európai Unió szigorú génmódosítási szabályait is könnyen kikerülő eljárásokat tesztelnek. A Magyar Nemzet cikke szerint ráfizethet Budapest a metrófelújításra. A Magyar Idők cikkéből kiderül: már csak napok kérdése, és elérhetővé válik az Otthon melege program kifejezetten gázkonvektorok cseréjét érintők köre.

A Magyar Idők arról ír, hogy új, egyelőre kísérleti fázisban lévő, ám az Európai Unió szigorú génmódosítási szabályait is könnyen kikerülő eljárásokat tesztelnek egyes cégek.

Számos eljárásnál ugyanis nem eldöntött, hogy a szabadon végezhető nemesítést takarja, vagy génmódosítást.

A szakemberek a legmodernebb technológiák alapos vizsgálatát sürgetik, a kockázatok feltérképezésére. Brüsszel most kezdett foglalkozni a kérdéssel, a magyar álláspont szerint minden ilyen beavatkozás génmódosításnak minősül.

A Magyar Nemzet cikke szerint ráfizethet Budapest a metrófelújításra. A lap úgy tudja, a kormány által meghatározott 137 és fél milliárd forintos keretnél legalább 30-40 milliárd forinttal többet kellene a 3-as vonal felújítására költeni a tenderre beérkezett ajánlatok alapján. A lap szerint a vágányépítési pályázatra érkezett árajánlat miatt léphetik át jelentősen a keretösszeget. A különbözetet vagy az államnak kellene kipótolnia, vagy a fővárosnak kellene előteremtenie.

A Magyar Idők cikkéből kiderül: már csak napok kérdése, és elérhetővé válik az Otthon melege program kifejezetten gázkonvektorok cseréjét érintők köre. Azoknak ugyanakkor, akik lakásuk energiahatékonyságának növelését más korszerűsítéssel, állami támogatással kívánják elérni, sietniük kell a pályázáshoz szükséges dokumentumok beszerzésével, azok ugyanis már csak egy hétig nyújthatók be.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete hamarosan tárgyalóasztalhoz ül a multikkal, hogy a szerintük káros bolti akciókról egyeztessenek. A szövetség a beszerzési ár alatti árusítást szeretné minimalizálni, a kereskedőcégek nyitottak a tárgyalásra.

A Világgazdaság összeállításából kiderül:

a következő egy-két hétben bejelenthetik a csoportos létszámleépítést a felszámolás alatt álló Palóc Nagykereskedelmi Kft.-nél,

és várhatóan június közepétől kifizethetik a dolgozókat az Állami Bérgarancia Alapból. Egy helyi szakszervezeti vezető a lapnak elmondta: az érintett munkavállalóknak három-négy havi fizetéssel tartozik a salgótarjáni központú kiskereskedelmi cég, a kifizetetlen bérek elérik a 200-300 millió forintot.

A Portfolio összeállításából kiderül:

az elmúlt évek szárnyalása után a digitális valuták piaci kapitalizációja vetekszik a legnagyobb amerikai vállalatokéival.

Mára már több mint 800 fajta kriptopénz létezik, ezek közül a legnagyobb a Bitcoin, amely piaci kapitalizációja mára meghaladja a 36 milliárd dollárt.

A Napi.hu a Bruxinfóra hivatkozva arról ír, hogy a német kormány szerint meg kellene fontolni, hogy a kohéziós alapok megőrzését 2020 után a jogállamiság alapelveinek betartásához kössék, vagyis az eddigieknél is több és szigorúbb feltételhez kötné a támogatások kifizetését a német kormány felzárkóztatási politika jövőjéről szóló, úgynevezett pozíciós papírja, amely úgy tűnik, megnyitotta a vitát a következő többéves pénzügyi keretről.

A Pénzcentrum.hu cikke szerint

a brit szülők közel 60 százaléka elismerte, hogy időnként hozzányúl gyermeke megtakarításához.

Átlagosan évente nagyjából 50 fontot, azaz mintegy 17600 Forintot vesznek el a szülők, leggyakrabban az iskolai ebédre, parkolásra, és az iskolai kirándulás egy részére. A szülők 34 százaléka ráadásul nem is mindig adja meg tartozását gyermekének.

Kapcsolódó hang

Lapszemle 1
 
Lapszemle 2
 
Gazdasági lapszemle
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018