eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Vetélési kockázat és műtét nélkül szűrhetőek a gyakori genetikai rendellenességek

Finomodnak azok az eljárások, amelyek révén műtét nélkül nagy biztonsággal megállapítható a magzati kromoszómarendellenesség - mondta az InfoRádiónak Vizsy Nóra biológus. Hozzátette: a modern módszerekkel ma már egy vérvizsgálatból pár nap alatt, a várandósság korai szakaszában kideríthető, hogy a születendő gyerek ki van-e téve a Down-, az Edwards-. vagy a Patau-szindróma kockázatának.

Anyai vérből beavatkozás nélkül

Jelenleg ezek, az úgynevezett noninvazív prenatális eljárások a legmodernebb tesztek – mondta Vizsy Nóra biológus.

„Ezek a magzati kromoszómarendellenességek kockázatának meghatározására alkalmasak. Rendkívül érzékeny tesztekről van szó, a leggyakoribb kromoszómarendellenességek – Down, Edwards- és Patau-szindróma - kimutatási aránya közel százszázalékos.

Nagy előnyük, hogy nincs vetélési kockázatuk.”

A biológus elmondta, a vizsgálat az anya vérében keringő magzati DNS elemzésével történik. A teszt elvégzése bárkinek javasolt, de 37 év felettieknek, akiknek az életkoruk miatt mindenképp javasolt ezeknek a vizsgálatoknak az elvégzése, kifejezetten jó alternatíva – mondta Vizsy Nóra.

„Ezen a teszten még mindig lehet javítani, hiszen vannak más, ritkábban előforduló genetikai eltérések. A NIFTY-teszt ezeket is szűri, de mivel ezeknél kisebb az esetszám, a megbízhatósági százalék még nem jelentős. Az lenne a cél, hogy növekedjen.”

Mindent nem szükséges szűrni, azt igen, ha tudható, hogy a családban valaki hordoz genetikai rendellenességet

– tette hozzá Vizsy Nóra biológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×