eur:
394.63
usd:
370.25
bux:
65312.75
2024. április 19. péntek Emma
Hetek múlva lesz kész az állatvédelmi törvény módosítása

Hetek múlva lesz kész az állatvédelmi törvény módosítása

Csak hetek múlva, átdolgozás után nyújtják be újra az állatvédelmi törvény módosítását – közölte a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. Zsigó Róbert szerint nem kerülnek rosszabb helyzetbe az állatok. Közölte: a módosítás csak technikai jellegű, az ebrendészeti hozzájárulás pedig már évek óta létező intézmény.

„A most átdolgozásra visszavont állatvédelmi törvény technikai módosításon alapul”

- jelentette ki Zsigó Róbert.

Kifejtette: „átültettünk egy európai uniós irányelvet az állatvédelem területén a magyar jogba – nemcsak mi, hanem az Európai Unió több tagországa.”

Azzal kapcsolatban, hogy erre miért volt szükség, felidézte: „korábban több helyen vizsgálódott az Európai Bizottság, és voltak fenntartásai, problémái. Ezért több helyen – így nálunk is – elindult egy kötelezettségszegési eljárás. A megbeszéléseken néhány kérdésben egyezségre jutottunk, míg a többiben azt kérte az Európai Bizottság, hogy júniusig módosítsuk a törvényt – ezt vállaltuk is”.

Összegzésként elmondta, hogy a kötelezettségszegési eljárás lezárásáért terjesztették be a törvényt.

„Ha már beterjesztettük a módosítást, akkor a kollégák jó szándékkal néhány más ponton is változtattak, hogy egyszerűbb, áttekinthetőbb legyen a törvény.

Nem változtattak azonban a szöveg lényegén, egyszerűen csak átszámoztak néhány paragrafust”

- fogalmazott a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára.

Az ebadó ügyével kapcsolatban elmondta: ebrendészeti hozzájárulást a 2012. január 1-je óta hatályban lévő törvény alapján vethetnek ki az önkormányzatok a képviselő-testületek döntése alapján.

Hetek múlva lesz kész az állatvédelmi törvény módosítása

A törvénymódosítást átdolgozásra kértük vissza. Sok javaslatot kaptunk a civil szervezetektől, ezeket kiértékeljük, és hamarosan a javaslatokat az országgyűlés elé tudjuk terjeszteni.

Ez biztosan heteket jelent”

- jelentette ki Zsigó Róbert.

Hozzátette, hogy nem az állatvédelmi törvényt, hanem az állatvédelemmel kapcsolatos jogi környezetet próbálják úgy átalakítani a civil szervezetek módosító javaslatai alapján, hogy az értékek megmaradjanak, de előre is tudjanak lépni.

Az államtitkár úgy látja, számos eredményt elértek 2010 óta, ezt támasztja alá az is, hogy a kimutatások szerint csökkent a kóbor kutyák száma. Példaként említette, hogy elindult az ivartalanítási program a menhelyi kutyák számára, így ezer menhelyi kutyát ivartalanítottak, és bevezették az ebek kötelező chipezését, jelölését.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×