eur:
393.99
usd:
369.5
bux:
65731.52
2024. április 23. kedd Béla
Részt vehet a kamara a gyógyszerészetet érintő törvények megalkotásában

Részt vehet a kamara a gyógyszerészetet érintő törvények megalkotásában

Stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Gyógyszerészi Kamara. Hankó Zoltán az InfoRádióban elmondta, a kamara már a jogszabályalkotás első fázisától bekapcsolódhat a munkába.

A dokumentumot Balog Zoltán miniszter és Hankó Zoltán kamarai elnök írta alá.

Részt vehet a kamara a gyógyszerészetet érintő törvények megalkotásában

Az emberi erőforrások minisztere az aláírás előtt úgy fogalmazott, az elmúlt hat évben

a kormány megvédte a patikákat,

a gyógyszerészek becsületét és ezzel a gyógyszert vásárló betegek biztonságát. Balog Zoltán hangsúlyozta, a gyógyszerellátás nem elsősorban kereskedelmi tevékenység, hanem minőségi kérdés, amelynek biztosításához elengedhetetlenek a szakképzett gyógyszerészek.

Az emberi erőforrások minisztere a terület nagyságát érzékeltetve elmondta,

évente 60 millió gyógyszerész-beteg találkozás történik az ország 2318 patikájában.

Szólt arról is, hogy míg 2010-ben a patikák egynegyede veszteséges volt, addig 2015-re ez 176 patikára csökkent, az adózott eredményük 2015-ben 24,5 milliárd forint volt.

Balog Zoltán kiemelte, a gazdasági stabilitás megteremtésén túl a szakgyógyszerészek is az orvosokéval megegyező béremelésben részesültek, a tavalyi 107 ezer forint után idén novemberben további 100 ezer forint emelést kapnak. A miniszter további pozitív változásként említette, hogy idén januártól

a patikák ötven százalék feletti tulajdonrésze szakgyógyszerész kezében van.

A kamarai elnök a beszédében azt mondta, hogy 2010-re a gyógyszerészek szakmai, egzisztenciális és morális válságba kerültek, de az azóta megtett intézkedéseknek köszönhetően jelentős előrelépést sikerült elérni, és a mostanra kialakult gazdasági és jogi környezet biztosítja a gyógyszertárak hosszú távú, stabil működését.

A köztestület elnöke ugyanakkor közölte, a gyógyszertárak gazdasági működtetését tovább kell erősíteni, hogy "megérje jól és becsületesen" dolgozni, továbbá fejleszteni kell a gyógyszerészi képzést, szakképzést, továbbképzést.

Hankó Zoltán az InfoRádióban felidézte, a gyógyszerész kamara és a kormány az első megállapodást 2010-ben kötötte meg. Akkor a kormány gyógyszerellátás átszervezését, a liberalizáció leállítását vállalta. 2014-ben a megállapodást megújították, amelyet a 2010-ben vállaltak befejezése mellett új szempontokkal is kiegészítettek.

„Ilyen a tulajdonosi program végigvitele, gyógyszertárak gazdasági működőképességének biztosítása, fiatal gyógyszerészek szakmai és egzisztenciális helyzetbe hozását. Ezeknek eredményeként az 1989–90-ben indult

rendszerváltó folyamatot tavaly év végén, az idei elején le tudtuk zárni.”

A stratégiai együttműködési megállapodás révén a kamarának lehetősége lesz bekapcsolódni a területet érintő jogalkotási folyamatba, a joganyagok elkészítésébe - hangsúlyozta a gyógyszerész kamara elnöke.

„A minisztérium jogszabályelőkészítő munkájába a kamara nemcsak a közigazgatási szabályok figyelembevételével vehet részt, hanem a stratégiai tervező munkától, tehát a jogszabályalkotás első fázisától. Minden, a gyógyszerészetet és a gyógyszerellátást érintő jogszabályról egyeztetés lesz."

Az előző évek tapasztalatai alapján több tucat ilyen jogszabály készül, a gazdasági működőképességtől kezdve a szakmai szabályokon keresztül az ellenőrzés szabályaiig minden terítékre kerülhet, ami a gyógyszerellátást érinti - mondta Hankó Zoltán.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

Patthelyzet: erősödik az idegengyűlölet, de az orosz gazdaságnak nagy szüksége lenne a vendégmunkásokra

A közép-ázsiai vendégmunkások kulcsszerepet játszanak az orosz gazdaságban, a márciusi, moszkvai terrortámadás azonban jókora zavart okozott a bevándorláspolitikában. Gönczi Róbert, a Migrációkutató Intézet elemzője az InfoRádióban elmondta: „társadalmi trendforduló” érzékelhető a bevándorlókkal szemben, amit egy idő után már az orosz kormányzat sem hagyhat figyelmen kívül. A helyzet nem könnyű, ugyanis az állam eddig vendégmunkások alkalmazásával próbálta mérsékelni a munkaerőhiányt.

Nagy durranás: régóta várt amerikai szuperfegyvert kaphatnak az ukránok

Kijev már szinte a háború kitörését követően kérte Washingtontól, hogy küldjön több száz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétákat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×