eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Mindkét oldalon lehet a kormány

Mindkét oldalon lehet a kormány

A szentendrei úti halálos autóbaleset részese volt egy magyar rendszámú, de jobbkormányos gépkocsi. A Magyar Időknek nyilatkozó szakértő szerint nem a kormány helye, hanem a kétféle közlekedés közötti különbségek okoznak problémát. Az Európai Unió nem engedi korlátozni a gépjármű-behozatalt a tagállamokban, amíg a jobb oldali kormányt használó Nagy-Britannia, Írország, Ciprus és Málta az EU tagja.

„Nem a gépjármű kormányának jobb vagy bal oldali elhelyezkedése, hanem

a két közlekedés rendje közti különbség, a KRESZ-szabályok alkalmazása jelent statisztikailag is kimutatható problémát”

– mondta a Magyar Időknek Kovács Kázmér. A Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke szerint elsősorban a gépjármű vezetőjén múlik, mennyire balesetveszélyes egy – döntően Nagy-Britanniából behozott – jobbkormányos autóval a magyarországi forgalomban való közlekedés.

„Egy ilyen járművel az előzés, a balra kanyarodás jelenthet kellemetlenséget,

míg egy magyar KRESZ-hez szokott sofőrnek Angliában az ottani balkéz-szabály következetes betartása jelent kihívást, és ez fordítva is igaz” – mondta az ügyvéd.

Mindkét oldalon lehet a kormány

Számos EU-tagállamban volt kísérlet már arra, hogy baleseti statisztikákra hivatkozva megtiltsák használt jobbkormányos járművek behozatalát és forgalomba helyezését, vagy legalább kötelezzék tulajdonosaikat a jármű balkormányossá való átépítésére – írta a Magyar Idők.

A luxemburgi Európai Bíróság 2014 márciusában mondta ki, hogy sem Lengyelország, sem Litvánia nem korlátozhatja gépjárművek forgalomba helyezését csak azért, mert azokban a jobb oldalon van a kormány, ez ellentétes az uniós joggal. A testület szerint ugyanis mind az új, mind a használt jobbkormányos járművek behozatalát érintő

korlátozás sértené az áruk szabad áramlását előíró uniós alapszabályt.

Magyarországon hetvenöt éve, 1941-től van mindenütt jobb oldali közúti közlekedés, ezzel Magyarország a kontinensen utolsó előttiként tért át a jobb oldali közlekedési rendre, utolsóként ezt Svédország tette meg 1967-ben.

A világ csaknem egyharmadában a bal oldali közlekedés a kötelező:

Európában Cipruson, Írországban, Máltán, Nagy-Britanniában, miként – többek közt – Japánban, Indiában, Hongkongban, Szingapúrban, Thaiföldön, Ausztráliában, Új-Zélandon, a Dél-afrikai Köztársaságban, Kenyában és Tanzániában is.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×