eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Kiderült, mennyit keres a BKK az utasokon

Áremelés nélkül is csaknem kétmilliárd forinttal nőtt egy év alatt a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. bevétele a jegyek és bérletek értékesítéséből.

A tavaly november végéig elért 59,4 milliárd forint menetdíjbevétel egészen pontosan 1,972 milliárddal haladta meg a 2015. évi azonos időszakban befolyt összeget, ami 3,43 százalékos növekedést jelent - írja a Világgazdaság.

Az utasok többsége bérletekre költött, 42,7 milliárd forintot tett ki a Budapest-bérletek értékesítéséből befolyt pénzt 2016 novemberéig, míg egy évvel korábban 41,5 milliárdot.

A bérletfajták közül az egy hónapra szólók a legkedveltebbek,

a második helyen az éves utazásra jogosító szelvények álltak, ezek értékesítéséből csaknem 3,8 milliárd forintja származott a BKK-nak. A legkevesebb, csaknem egymilliárd forint pedig a negyedéves bérletek eladásából folyt be.

A különféle típusú jegyek eladásából csaknem 13,4 milliárd forint folyt be a BKK kasszájába. A bérletek eladásából származó bevételnövekedés mellett itt is gyarapodás történt tavaly a bázishoz képest.

A pótdíjbevétel meghaladta az 1,353 milliárd forintot,

miközben egy évvel korábban még nem érte el az egymilliárdos határt. Az utas egyébként 16 ezer forint pótdíjat köteles fizetni a pótdíjazást követő 30 napon belül, ami helyszíni, készpénzzel történő kiegyenlítéskor 8 ezer forintra mérséklődik.

Az utasok többsége ma már a jegykiadó automatáknál vásárolja meg a jegyeket, bérleteket, a BKK tavalyi első 11 hónapos menetdíjbevételének ugyanis csaknem 47 százaléka itt keletkezett, míg 2015-ben még kevesebb mint 40 százalékot ért el az arány. De még mindig sokan állnak sorba a pénztárak előtt is, ők a teljes menetdíjbevétel egynegyedét hagyják a kasszáknál, bár e téren érdemi csökkenés történt, hisz 2015. november végéig az összes menetdíjbevétel több mint 35 százaléka a pénztáraknál folyt be.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×