eur:
394.3
usd:
369.44
bux:
65713.21
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Elmondták, mikorra és hogyan javulhatnak a Pisa-eredmények

A gyerekek szövegértésének fejlesztése lehet a legfontosabb cél a következő évekre. A többi között erről is beszéltek a szakértők a Magyar Tudományos Akadémia Pisa-felmérésről szóló konferenciáján.

Természetes jelenségnek nevezte az oktatási rendszer és a tantárgyi programok tudományos indíttatású korrekcióját az MTA elnöke. Lovász László szerint a mai oktatás egyik fő problémája, hogy a gyakran száraznak tűnő anyagot hogyan lehet úgy érdekessé tenni, hogy meg is értsék a diákok.

„A javulásnak nagyon különböző összetevői vannak, ezek egy része szervezeti, anyagi, a társadalom helyi közösségeit érinti. Az akadémia a hosszú távú fejlesztéshez, illetve az egész oktatás állandó karbantartásához tudja megadni a tudományos alapokat.”

Korom Erzsébet, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi docense fontosnak tartja az eddigi felmérések átfogó elemzését. És hangsúlyozta, a Pisa-felmérés eredményeit javító intézkedések hatása

5-10 éven belül mutathat érdemi javulást.

„Fontos megnézni, hol vagyunk relatíve, önmagunkhoz képest jók, hol kellene mindenképpen javítani, és hogy mit mondanak a kutatások, milyen kutatási eredmények érhetők el mostanában a gyerekek fejlődéséről, a tanulási folyamatokról, az azt befolyásoló tényezőkről, az iskolarendszerről.”

Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára arról beszélt, hogy az oktatásra fordított költségek növelése egy bizonyos szint után önmagában nem javítja a teljesítményt, de mivel itthon ezt a szintet nem biztosítja a rendszer, nagy szerepe van annak, hogy milyen módon használják fel a rendelkezésre álló forrást.

„Nagyon sokat romlott a szövegértés.

Annak pedig minden más területre is hatása van. Ha valami fontos feladatot jelölhetünk a mostani vizsgálatok alapján, akkor az a romló szövegértési tendenciák megfordítása lehet.”

Csíkos Csaba, az ELTE egyetemi docense egy fontos részletre is felhívta a figyelmet.

„A családi, kulturális háttér szerinti legrosszabb helyzetben lévő, 10-20 százaléknyi tanuló húzza le az eredményeket,

a többiek az OECD-országok átlagához képest versenyképesebb eredményt nyújtottak.”

A konferencián jelen volt az oktatásért felelős államtitkár is. Palkovics László az InfoRádiónak beszélt néhány konkrét változtatni valóról.

„Olyan módszertant kell biztosítani a tanárok számára, hogy alkalmazhatóbb tudást eredményezően oktathassanak. Legyen több digitális eszköz az osztálytermekben, felszereltek legyenek a kémia laboratóriumok, legyen elég kémcső, vegyszer. Biológiából meg tudjunk mutatni, hogyan kell egy kisállatot felboncolni. Egy gyakorlókertben élőben meg lehessen nézni, hogy néznek ki a könyvben látott növények. Ezeket a módszertanokat erősíteni kell, és meg kell nézni, milyen formában, hogyan akarjuk oktatni.”

Palkovics László fontosnak nevezte a kötelező óvodáztatás bevezetését, emellett megfontolandónak tartja a matematika és a természettudományos órák számának növelését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×