eur:
389.41
usd:
363.35
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Stabil a Fidesz, gyengül a Jobbik

A Századvég legfrissebb felmérése szerint a Fidesz népszerűsége stagnál, a Jobbiké viszont csökken. Az MSZP, az LMP és a DK most vasárnap bejutna a parlamentbe, a többi kis párt azonban nem - mondta az InfoRádióban a közvélemény-kutató vezető elemzője, Lánczi Tamás.

A kormánypártok továbbra is stabilan őrzik vezető pozíciójukat mind a teljes népesség, mind pedig a biztos szavazó pártválasztók körében – mondta Lánczi Tamás.

December elején a Fidesz-KDNP 32 százalékon állt a teljes népesség körében – mondta a Századvég vezető elemzője, hozzátéve: a Fidesz-KDNP jelenleg jóval erősebb, mint négy évvel korábban, az előző kormányciklus azonos időszakában. A kormánypártok előnye a biztos szavazó pártválasztók körében is jelentős, ebben a körben 47 százalékos a Fidesz-KDNP támogatottsága. Négy évvel korábban, a politikai ciklus azonos időszakában, a Századvég közvélemény-kutatása szerint ez az arány 40 százalék volt – mondta Lánczi Tamás.

Az ellenzéki pártok közül a teljes népesség körében a Jobbikra a választópolgárok 11 százaléka adná szavazatát. Az MSZP erősödni tudott, jelenleg 10 százalékon áll, azaz újra megközelítette a Jobbikot. A Jobbik a biztos szavazók körében gyengült, támogatottsága jelenleg 19 százalék, míg az MSZP-re 16 százalék szavazna – mondta a Századvég vezető elemzője.

Lánczi Tamás elmondta, a felnőtt korú lakosság 4-4 százaléka szavazna az LMP-re, illetve a DK-ra, míg az Együtt 1 százalékon áll a teljes népességen belül. Más pártra a megkérdezettek 3 százaléka voksolna, a bizonytalanok aránya jelenleg 35 százalék.

Az LMP és a DK egyaránt a biztos szavazó pártválasztók 6-6 százalékát tudhatja maga mellett. Az Együtt támogatottsága ebben a körben 2 százalék, más pártot pedig a biztos szavazók 4 százaléka választana – mondta a közvélemény-kutató vezető elemzője.

A Századvég telefonos kérdőíves közvélemény-kutatását december 2-6. között ezer véletlenszerűen kiválasztott felnőtt korú megkérdezésével készítette CATI-módszerrel. Az elemzésben közölt adatok legfeljebb plusz-mínusz 3,2 százalékponttal térhetnek el a mintavételből fakadóan attól az eredménytől, amelyet az ország összes felnőtt lakosának megkérdezése eredményezett volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×