eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kirobbant a vita a metróbaleset miatt

A Fővárosi Közgyűlés szerdán lehetőséget biztosított a főváros eddigi legmagasabb toronyházának megépítésére a Kopaszi-gát mellett, továbbá a jövő évtől eltörölte a háziorvosok és védőnők helyi iparűzési adóját.

A testület ülése a közelmúltban elhunyt Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas karmesterre, zongoraművészre, Budapest díszpolgárára történő néma emlékezéssel kezdődött.

A napirend elfogadását megelőzően a hétfői metróbalesettel kapcsolatban robbant ki vita a kormány- és az ellenzéki oldal között. A Jobbik és az MSZP egyaránt vizsgálóbizottság felállítását sürgette, amely a személyi felelősöket, illetve a rendszerszintű hibákat tárta volna fel az esettel kapcsolatban. A közgyűlés kormánypárti többsége mindkét felvetést elutasította, egyúttal Tarlós István főpolgármester kijelentette, nincs generális metróügy Budapesten, ellenzéki politikusok a 3-as metró problémáját próbálják meg összemosni a többi metróvonalon történt esetekkel, amelyek között semmiféle összefüggés nincs.

A képviselők ezt követően döntöttek arról, hogy a háziorvos és védőnő vállalkozók a jövő évtől mentességet kapnak a helyi iparűzési adó fizetése alól.

A testület hozzájárult ahhoz is, hogy a Kopaszi-gát mellett felépülhessen Budapest eddigi legmagasabb, 120 méteres toronyháza. A településszerkezeti terv és rendezési szabályzatának eseti módosításában a beruházó több közcélú vállalást is tett: ezek egyike a környék meglévő villamosvonalainak újratervezéséről, illetve meghosszabbításáról szól, a továbbiak pedig új jelzőlámpás kereszteződések és kerékpárutak kialakítását tartalmazzák.

A közgyűlés tízmillió forintos növénytelepítési támogatást hagyott jóvá a X. kerületi Gergely-bánya területére.

Jóváhagyták a Budapest és a fehérorosz főváros, Minszk, valamint Budapest és az ecuadori főváros, Quito közötti együttműködési megállapodásokat is.

Új lakásrendeleti szabályként elfogadták azt is, hogy a jövőben a közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonyban álló dolgozók is igényelhetnek szolgálati jelleggel fővárosi tulajdonban álló lakásokat, ha az önkormányzat intézményének kezelésében vagy üzemeltetésében nincs üres lakás.

A közgyűlés a főpolgármester javaslatára levette napirendjéről a taxirendelet módosítását. Tarlós István arra kérte a budapesti taxisokat, hogy válasszák meg maguk közül azokat a képviselőket, akikkel a főváros egyeztetni tud a szükséges változtatásokról.

A testület nem döntött a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft.-vel tervezett, öt évre szóló közterület-használati megállapodásról sem, mert az előterjesztő visszavonta a javaslatot.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×