eur:
394.24
usd:
370.29
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Metróbaleset, 15 sérülttel - a nap hírei

Benyújtotta az új adócsomagot a nemzetgazdasági tárca. Magyarország és Szlovákia együttműködéséről tárgyalt Budapesten a szlovák államfő és a magyar miniszterelnök. Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a reggeli metróbaleset körülményeit. A nap legfontosabb hírei december 5-én.

Benyújtotta az új adócsomagot a nemzetgazdasági tárca. Az adóügyekért is felelős államtitkár a versenyképesség növeléséről szóló adócsomagnak nevezte a javaslatot és hozzátette: a tárca azt szeretné, ha a parlament már a jövő héten elfogadná a változtatásokat. Tállai András kiemelte: a kormány a vállalkozói világ minden szegmensében adócsökkentést kíván végrehajtani, így egyebek mellett a jelenlegi 10, illetve 19 százalék után, egységesen 9 százalék lesz jövőre a társasági adó mértéke. Az MSZP ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a dokumentumban nem az ígért 1,6 százalékos, hanem az eredeti 0,9 százalékos nyugdíjemelés szerepel. A vita csütörtökön kezdődik a törvényjavaslatról.

Magyarország és Szlovákia együttműködéséről tárgyalt Budapesten a szlovák államfő és a magyar miniszterelnök. Andrej Kiska és Orbán Viktor megbeszélésen elhangzott: a két ország érdekelt egymás sikerében. A felek megállapították, hogy a kétoldalú kapcsolatok még soha nem voltak olyan jók, mint napjainkban. A minden korábbinál jobb magyar-szlovák gazdasági kapcsolatokat méltatta a magyar államfő. Áder János a szlovák kollégájával folytatott budapesti tárgyalása után kiemelte: Szlovákia Magyarország harmadik legfontosabb kereskedelmi partnere.

A szakképzés minden eddiginél gyorsabb és hatékonyabb fejlesztését sürgeti a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály az Európai szakképzési hét kezdetén kijelentette: a gazdaság igényeinek megfelelő, képzett munkavállalók nélkül elképzelhetetlen a foglalkoztatás további bővüléséhez szükséges termelékenység-emelés. Példaként említette a digitális átalakulással járó kihívásokat, mivel a digitalizáció elterjedése miatt a 4 millió magyarországi munkahelyből 350-400 ezer szűnhet meg.

Büntetőeljárásban vizsgálja a rendőrség a reggeli metróbaleset körülményeit. A BRFK Közlekedésrendészeti Főosztálya ismeretlen tettes ellen indított nyomozást vasúti közlekedés veszélyeztetése gyanúja miatt. Az M1 információja szerint tizenöten sérültek meg a balesetben. Őket a budapesti Honvédkórházba, valamint az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe vitték. Tamás Róbert, a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ orvos ezredese elmondta: az intézménybe került emberek jellemzően fejükön, illetve mellkasukon zúzódásos sérüléseket szenvedtek. A balesetben a Közlekedésbiztonsági Szervezet megállapításai szerint szerepet játszott a hátsó szerelvény megcsúszása. A vonatok adatrögzítőiből kinyert adatokat várhatóan szerdára értékelik ki a szakemberek. Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója elmondta: műszaki hibára utaló jelek egyelőre nincsenek, a fékrendszer minden vizsgán átment, így nem zárja ki az emberi mulasztás lehetőségét.

A rendkívüli migrációs nyomás kezeléséhez szükséges források biztosításáról döntött a kormány. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint az idei költségvetésben a Belügyminisztérium fejezetében több mint 22 milliárd forinttal lehet túllépni a tömeges bevándorlás kezeléséhez kapcsolódó kiadásokat. Emellett a jövő évi költségvetésben a belügyminiszternek, illetve a honvédelmi tárca vezetőjének összesen 31 milliárd forint erejéig kell kötelezettséget vállalnia a migrációs nyomás kezeléséhez szükséges intézkedések megtételére.

Elindult a harmadik magyar rendőrkontingens a szerb-bolgár határszakaszra, hogy segítsen az illegális bevándorlás elleni fellépésben. Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka azt mondta: a magyar rendőrség régóta törekedett arra, hogy magas szintre emelje a szerb rendőrséggel a kapcsolatot az illegális bevándorlás kezelésében.

Mégsem a kormányhivatalok dolgozói, hanem a postások kézbesítik a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat - erősítette meg a sajtóértesülést a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné az InfoRádióban elmondta: a miniszterelnökséget vezető miniszter elfogadta az érdekképviselet érveit, ami szerint a járási kormányhivatalokban értékküldemény kézbesítéséhez nem áll rendelkezésre megfelelő szaktudás és infrastruktúra.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan felfüggeszti az E.on csoport a számlatartozások miatti kikapcsolásokat az ünnepi időszakban. A szolgáltató tájékoztatása szerint a 60 napot meghaladó tartozás miatti kikapcsolásokat szünetelteti az érintett lakossági ügyfeleknél december 16. és január 6. között.

Címlapról ajánljuk
Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Egyetemi bérkövetelések: előrelépés még nincs, államtitkári ígéret már van

Hankó Balázs megígérte, megvizsgálják, hogy az általa ismert fizetési adatok miért nem egyeznek az egyetemi dolgozók bérpapírjain szereplő számokkal. Gregor Anikó, a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete ELTE Társadalomtudományi Karának szakszervezeti titkára az InfoRádióban elmondta: hasznos volt az újabb egyeztetés, két hét múlva pedig újra tárgyalni fognak.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×