eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

A kormány ragaszkodik a hatósági árakhoz - a nap hírei

Magyarország ragaszkodik az áram és a gáz hatósági árnak fenntartásához – jelentette ki a kormányfő. A versenyképesség fontosságát hangsúlyozta a gazdasági növekedésért a nemzetgazdasági miniszter. Átadták a 2016-os Prima Primissima Díjakat. A nap legfontosabb hírei december 2-án.

A kormány nem engedi, hogy Brüsszel kivezesse a hatósági energiaárakat - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. Orbán Viktor beszélt arról is: nem fél attól, hogy a minimálbér-emelés nehéz terheket róna a vállalkozásokra. A kormányfő az Alkotmánybíróság uniós kvótarendszert érintő határozatáról azt mondta: a testület világossá tette, hogy a kormánynak az alaptörvény szövege alapján, alkotmánymódosítás nélkül is joga és kötelessége kiállnia az ország önazonossága, alkotmányos identitása és alapvető érdekei mellett.

A nemzetgazdasági miniszter szerint a versenyképességet hosszú távon a kutatásfejlesztés, a vállalkozói szellem és a mindezeket támogató gazdaságpolitika befolyásolja.Varga Mihály a Díj a sikeres vállalkozásokért elismerések átadásakor azt mondta: a szociális partnerekkel közösen elfogadott megállapodás egyszerre támogatja a béremelést és a versenyképesség javítását. A kormány arra számít, hogy már jövőre magasabb lehet a gazdasági növekedés üteme a várt 3,1 százaléknál.

Tovább emelkednek a honvédségi állomány juttatásai. A jövő évi béren kívüli juttatásról szóló megállapodást Simicskó István miniszter írta alá az érdekvédő szervezetek vezetőivel. A honvédelmi miniszter bejelentette, hogy még karácsony előtt a teljes állomány 42 ezer forint utalványt kap.

Visszaküldte az országgyűlésnek az egészségügyi törvények módosítását az államfő, amely magában foglalja a gyógyszerforgalmazásról szóló jogszabály változtatását is. A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint Áder János a rendelkezés ellenőrzést érintő módosításával nem ért egyet.

Szintén visszaküldte az államfő a parlamentnek megfontolásra a budapesti Erzsébet tér állami tulajdonba vételéről rendelkező törvényt. Áder János a Kövér László házelnöknek címzett levelében azzal indokolt a lépést, hogy vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével.

Közös nyilatkozatban utasították el a visegrádi országok agrárkamarái, hogy Brüsszel vidékfejlesztési forrásból kezelje a migrációs válságot. A nyilatkozatot Balatonfüreden írták alá a testületek vezetői.

Az ENSZ számításai szerint 10 éven belül 50 millió ember kelhet útra a világon amiatt, mert megszűntek az élet fenntartásához szükséges körülmények. Erről a Köztársasági Elnöki Hivatal környezeti fenntarthatóság igazgatóságának vezetője beszélt az InfoRádió Aréna című műsorában. Kőrösi Csaba elmondta: 12 millió már elindult Afrikából Európa felé.

Magyarország támogatja Macedónia uniós és NATO-csatlakozását - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szkopjei tárgyalásai után hangsúlyozta: a balkáni állam stabilitásának Közép-Európa biztonsága szempontjából is nagy a jelentősége.

Tíz kategóriában 14. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten. Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy azok munkáját ünnepelik, akik hosszú éveken át kiemelkedően alkottak.

Felvette a népzene Kodály-módszer szerinti megőrzését az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az ENSZ-szervezet szakbizottsága - közölte az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán hozzátette: a módszer a legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe került.

Megnyílt a Mikulásgyár fő üzeme a fővárosi Ötvenhatosok terén. A szervezők a rászorulók számára felajánlott tartósélelmiszereket, tisztító és tisztálkodási szereket, valamint jó állapotú könyveket és játékokat várják december 21-ig a gyűjtőközpontban.

A viharos szél miatt országszerte mintegy 450 helyre riasztották a tűzoltókat, a legtöbb bejelentés Pest megyéből és Budapestről érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. A tűzoltókat az esetek nagy többségében kidőlt fákhoz, letört faágakhoz riasztották, amelyek úttestre, épületekre dőltek.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×