eur:
392.25
usd:
366.78
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Áder: a víz a legveszélyeztetettebb erőforrás - a nap hírei

A vízgazdálkodás teljes újragondolását sürgette a Budapesti Víz Világtalálkozón a magyar államfő. A pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint az OECD friss előrejelzése egybeesik a magyar kormány prognózisával. Elindult a nemzeti ipari parki program. A nap legfontosabb hírei november 28-án.

A vízgazdálkodás teljes újragondolását sürgette a Budapesti Víz Világtalálkozón a köztársasági elnök. Áder János, az esemény fővédnöke úgy fogalmazott: ha a víz kérdésében nem sikerül előrelépni, azzal a klímaváltozás elleni küzdelem ügye is veszélybe kerülhet. Peter Thomson, az ENSZ Közgyűlés elnöke szerint a világ olyan úton halad, amely a fenntarthatatlanság felé vezet, a párizsi célkitűzések megvalósítása nélkül az emberiség jövője van veszélyben. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára videoüzenetében a mélyszegénység elleni harc legfontosabb eszközének nevezte a víz biztosítását.

A pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár szerint az OECD friss előrejelzése egybeesik a magyar kormány prognózisával. Balogh László azzal összefüggésben beszélt erről, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet közölte: az idén 1,7, jövőre 2,5, 2018-ra pedig 2,2 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsít. A párizsi székhelyű nemzetközi szervezet szakértői szerint a bővülés jövő évi gyorsulásában közrejátszik, hogy új infrastrukturális beruházások indulnak uniós finanszírozással. A prognózis alapján a lakossági fogyasztás növekedését erősíti a foglalkoztatottság bővülése, amelyhez a továbbra is jelentős közmunkaprogram, továbbá a bérek gyorsabb emelkedése járul hozzá.

Elindult a nemzeti ipari parki program, miután a pátyi ipari parkban lerakták a Kühne + Nagel Kft. regionális autóalkatrész-elosztó központjának alapkövét. A beruházás mintegy ötmilliárd forintból valósul meg és 260 embernek ad majd munkát. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kiemelte, hogy az országos iparipark-koncepció szerint a létesítmények idővel lefedik majd az egész országot. A Pátyon kezdődött több mint 23 ezer négyzetméteres zöldmezős beruházás kivitelezését az állami tulajdonú Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. végzi. A központ a tervek szerint 2017 júliusára készül el.

A Wall Street Journal szerint látványos lépést tett a magyar olajtársaság afelé, hogy alkalmazkodjon az olajiparban várható változásokhoz. A gazdasági lap cikke kiemeli, hogy a nagy olajcégek fokozatosan alkalmazkodnak az új környezethez, a Mol azonban új, hosszú távú stratégiájával kiugró módon lépett ezen a téren. A lap kiemeli, hogy belátható időn belül csúcsra futhat az üzemanyagok iránti kereslet, ahonnan elkerülhetetlenül csökkenés következhet.

Visszavonta a 3-as metróvonal felújítására kiírt tenderét a BKV - derült ki a Közbeszerzési Értesítőből. Korábban Tarlós István főpolgármester közölte: a közbeszerzési kft. a vágányépítési, az alagúti munkák és az elektromos berendezések felújítására kiírt közbeszerzést eljárás megsemmisítését javasolta, miután a beérkező ajánlatokban szereplő árak jelentősen meghaladják a rendelkezésre álló összeget. A BKV metrófelújítási projektigazgatósága a végleges ajánlattévő rendelkezésre álló kiviteli tervei birtokában új eljárást indít. Tarlós István szerint 2017 júniusában indulhat meg a 3-as metróvonal rekonstrukciója.

Közvetlen légi járat indul Magyarország és Albánia között. A nemzeti fejlesztési miniszter a légi összeköttetés megteremtéséről szóló szándéknyilatkozat aláírása után kijelentette: a Budapest és Tirana közötti járat indítása új utat nyit a két ország kapcsolatában. Seszták Miklós emlékeztetett arra, hogy a Malév leállása után a magyar kormány stratégiai, gazdasági és turisztikai szempontok alapján döntött a nyugat-balkáni célállomásokat érintő közvetlen légi összeköttetések finanszírozásáról. Hozzátette: ezek a járatok koncessziós alapon üzemelnek, mert piaci alapon nem tudnának működni.

Az Egyesült Államokban késes támadás történt az ohiói Columbus egyetemén. Az amerikai hatóságok szerint 10-en biztosan megsebesültek, egy ember válságos állapotban van. Az első hírek még lövöldözésről szóltak, de később a hatóságok bejelentették: egy szomáliai férfi volt az elkövető, aki késsel támadt az egyetemistákra. Az intézmény rektora azt is közölte: délelőtt egy autó hajtott be a kampuszra és elgázolva a járdán közlekedőket. Az egyetemet a rendőrség körülzárta, a késés támadót agyonlőtték.

Megkezdődött Fidel Castro búcsúztatása a kubai fővárosban. Havannában több ezren vonultak a Forradalom térre, hogy leróják kegyeletüket a péntek este meghalt volt kubai elnök ravatalánál. A hamvakat átmenetileg a főváros emblematikus helyszínén, az ország nemzeti hősének, José Martínak állított emlékműnél helyezték el. Fidel Castro 90 éves korában halt meg, korábban 47 éven át kormányozta a karibi szigetországot, 2006-ban vonult vissza az aktív politikai élettől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×