eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Denevér-gálával zárul az év állatának népszerűsítése

A Földművelési Minisztérium Vadonleső Programja és a Magyar Természettudományi Múzeum idén az év emlősének a magyarországi denevérfajokat választotta meg. A denevér év zárásaként a hétvégén nagyszabású eseménysorozatot rendeznek a múzeumban - mondta el az InfoRádiónak Bakó Botond Zoltán, a Vadonleső Program munkatársa.

Az év emlőséhez, a denevérhez kapcsolódóan az év során huszonöt országos rendezvényt tartottak, ezeken mintegy huszonegyezer ember, gyerek és felnőtt vett részt.Hazánkban sajnos sok negatív érzés, babona, népi hiedelem kapcsolódik a denevérekhez, holott valamennyi rovarevő. Hozzátette: a denevéreknek mintegy 1100 ismert faja él a világban és ezzel a fajokban második leggazdagabb emlősök csoportjába tartoznak.

Magyarországon 28 denevérfaj él és valamennyi védett. Az év emlőse eseménysorozatot harmadszor rendezték meg, az előző két évben a keleti sün, majd az ürge volt a fókuszban.

A háromnapos denevérgála fellépői között lesz mások mellett Beck Zoli és a 310Y, Varga Livius és Kardos-Horváth János is.

2017-ben a mogyorós pele lesz az év emlőse Magyarországon.

"A Vadonleső Programot azért indítottuk be, mert szükség volt arra, hogy a védett fajokkal kapcsolatos élményeket adatszerűen rögzíteni tudjuk a természetvédelmi adatbázisba. A programnak ma már több mint százezer követője van, mintegy tízezer hasznos természetvédelmi adat segíti e fajok védelmét" - mondta Bakó Botond Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×