eur:
395.28
usd:
372.26
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Zacher Gábor: óriási a lemaradás a dizájnerdrogok feltérképezésében

Zacher Gábor: óriási a lemaradás a dizájnerdrogok feltérképezésében

Rettenetes elmaradásban van az Európai Unió a dizájnerdrogok feltérképezésében - hangsúlyozta Zacher Gábor. A toxikológus az InfoRádió Aréna című műsorában kiemelte: a magyar szabályozás szerint 4 gramm újonnan kifejlesztett szintetikus hatóanyagért akár életfogytiglani börtön is járhat - kérdés, hogy jó-e a jogszabályban rögzített hatásfok alapján számított büntetés.

Tavaly 101, idén pedig mintegy 40 új szintetikus drog jelent meg az Európai Unióban, legalábbis ennyiről tudnak a hatóságok – mondta Zacher Gábor.

Lehet, hogy ezen kívül még van 12, 8, de az is lehet, hogy 34 olyan szer, ami már itt van az unióban, de még sehol sem bukott le, egyik analitikai labor sem tudta kimutatni. Nagyon gyorsan pörög az innováció.”

A toxikológus hangsúlyozta: élesben tesztelik ezeket a szereket, így sok fiatal esik áldozatul egy-egy ismeretlen készítménynek. Zacher Gábor szerint ugyanakkor a szigorú törvényi szabályozás sem jelent hatékony megoldást, a dizájnerdrogok esetében például már kis mennyiségért is életfogytiglan járhat. Egyes elemeit érdemes lenne újragondolni.

Ma ezeknek az új szereknek a törvény alapján meghatározott egyszeri hatásos adagjának a különböző szorzatai teszik ki a csekély, jelentős és az igen jelentős mennyiséget, ehhez rendelik a büntetési tételeket. Akár 4 gramm tiszta hatóanyagért valaki életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat, hiszen az új szereknek a hozzá nem szokott fogyasztó egyszeri hatásos adagja lehet akár 1 milligramm.”

Zacher Gábor hozzátette: a hatóságok mintegy négyéves elmaradásban vannak a szerek azonosítását tekintve.

Beszélt arról is, hogy a kórházban a kezelés szempontjából szinte mindegy, ki mit vett be, alapvetően a tüneteket kezelik, a vér- és vizeletmintát elküldve azonosíthatja később a központi labor, hogy egy addig ismeretlen szerről van szó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál
BL élőben

Rezeg a léc mindkét spanyol alakulatnál

Egygólos előnyről kezdték a negyeddöntő-visszavágót a BL-ben, 6 napja a Barcelona Párizsban 3-2-re verte a PSG-t, az Atlético otthon 2-1-re a Borussia Dortmundot. A keddi továbbjutók egymás ellen mennek a döntőért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×