eur:
389.52
usd:
362.64
bux:
67979.04
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Felturbózzák a pedagógusok fizetését - lapszemle

A Magyar Nemzet szerint akár bruttó 45-90 ezer forinttal is magasabbak lehetnének a pedagógus fizetések, azonban a tanárokat nem érinti a minimálbér-emelés.

A Magyar Idők arról ír, újabb tanúk bizonyíthatják, hogy a 15 éves fegyházbüntetését töltő Portik Tamás tudott arról, miszerint Jozef Rohác a nyílt utcán robbantja fel Boros Tamást; ennek a következménye lehet, hogy az ügyet ismét első fokon tárgyalják majd. Ebben az esetben a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint Portik Tamásra a bíróságnak a legsúlyosabb büntetést kell kiszabnia felbujtóként több ember sérelmére, több ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölésért.

A Magyar Nemzet cikke szerint, a Magyar Szállodák Szövetsége szerint ugyanolyan bejelentési kötelezettséget kellene előírni az Airbnb keretében lakásukat kiadóknak, mint a szállodáknak. Niklai Ákos elmondta: azt javasolják, hogy tiltsák meg a bérlakások turisztikai célú kiadását, illetve a társasházak esetében a többi tulajdonosnak is hozzá kellene járulnia a lakások kiadásához.

A Világgazdaság arról ír, a cégbíróságon bejegyezték a BHÉV Zrt.-t, így nyugvópontra kerülhet a budapesti városhatáron túl közlekedő HÉV ügye. A 11 milliárd forint alaptőkéjű társaság tulajdonosa egyelőre a Fővárosi Önkormányzat, de később MÁV leányvállalatként üzemeltetik tovább.

A Magyar Nemzet szerint akár bruttó 45-90 ezer forinttal is magasabbak lehetnének a pedagógus fizetések, azonban a tanárokat nem érinti a minimálbér-emelés. Ennek oka, hogy egy változás miatt 2015 januárjától már nem az éppen aktuális minimálbért veszik alapul a bérek kiszámításakor.

A Magyar Idők arról ír, Dánia minden évben fertőzött malacok ezreit exportálja, és a tenyésztők egyelőre semmit sem tesznek a járvány megakadályozására. Pedig az úgynevezett LA-MRSA-fertőzés emberre is veszélyes. A baktérium azonban sem az uniós, sem a magyar jogszabály szerint nem tartozik bejelentési kötelezettség alá.

A Népszavának Földiák András, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának vezetője azt nyilatkozta, azt kérik, véglegesen állítsák vissza az érdekegyeztetés korábbi rendszerét, amikor valamennyi szakszervezeti konföderáció együtt tárgyalhatott a munkaadók és a kormány képviselőivel. Az érdekvédő méltatlannak tartja, hogy a kormány szabadon válogathatja meg, mikor hívja meg az egyeztetésre a közszolgálatban érdekelt szakszervezeteket és mikor nem.

A portfólió arról ír, tavaly 38 ezer milliárd dollárra duzzadt a világ magánnyugdíj-vagyona. Az OECD friss tanulmánya szerint a nyugdíjalapok kezelik a legtöbb nyugdíjpénzt a világon, tavaly az alapokon keresztüli befektetések közel 25 ezer milliárd dollárt tettek ki. Magyarországnak a tavalyi nettó nyugdíjhozamokat nézve az előkelő hetedik helyet sikerült megszerezni a 33 országból álló listán.

A pénzcentrum a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet közelmúltban megjelentett 2016-os "Jobb élet indexét" mutatja be, vagyis azt, hogy melyik országban a legjobb az emberek életminősége. Az első helyen Norvégia áll, majd Ausztrália és Dánia következik. Az Egyesült Államok a kilencedik helyre került.

A napi.hu a négynapos munkahét magyarországi elterjedésének lehetőségével foglalkozik. Külföldön egyre több helyen alkalmazzák ezt a munkaszervezési formát, és idehaza is vannak már cégek, amelyek heti négy nap, ám akkor 10 órában foglalkoztatják munkavállalóikat. További részletek az InfoRádió üzleti reggeli című műsorában, kilenc óra után.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×