eur:
393.73
usd:
365.34
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A párizsi merényletek egyéves évfordulóján emlékeztek Franciaországban - a nap hírei

Benyújtja hétfőn a parlamentnek az alaptörvény-módosító javaslatát a Jobbik. 4-0-ra nyert Magyarország Andorra ellen a 2018-as világbajnoki labdarúgó selejtezősorozatban.

A tavaly novemberi párizsi merényletek egyéves évfordulójára emlékeztek Franciaországban. 2015 november 13-án 130-an haltak meg a támadásokban. Francois Hollande francia államfő emléktáblát avatott a Stade de France nemzeti stadionnál, a merénylet egyik helyszínénél. Az évforduló előestéjén Sting adott telt házas koncertet a Bataclanban. Manuel Valls francia miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a terrorfenyegetettség továbbra is jelentős egész Európában. A merényletekért az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta a felelősséget.

Továbbra is szoros együttműködést vár az Egyesült Államoktól a NATO főtitkára. Jens Stoltenberg az Observer brit lapnak írt cikkében nem említi az amerikai elnökválasztás republikánus győztese, Donald Trump nevét, de utal korábbi kijelentéseire, hogy az Egyesült Államok a jövőben nem feltétlenül védi meg azokat a NATO-szövetségeseket, amelyek nem emelik hozzájárulásukat a kollektív védelmi kiadásokhoz.

Ismét több tízezren tüntettek az Egyesült Államok több városában Donald Trump megválasztott elnök ellen. New Yorkban, Chicagóban, illetve Los Angelesben is voltak megmozdulások. A tiltakozók főként azt kifogásolják, hogy a republikánus elnökjelölt a kampány során a bevándorlás korlátozására, a muzulmánok regisztrálására tett ígéretet.

Megvédi határait Horvátország az illegálisan érkező bevándorlókkal szemben - közölte rendkívüli tájékoztatóján belügyminiszter. Vlaho Orepic kérdésre válaszolva azt mondta: a határ szerbiai oldalán, Sid városa közelében várakozó migránsokat a helyi befogadóállomásra viszik. Mintegy száz migráns még pénteken indult el gyalog a horvát határ felé Belgrádból.

Benyújtja hétfőn a parlamentnek az alaptörvény-módosító javaslatát a Jobbik. Múlt héten az Országgyűlés elutasította Orbán Viktor miniszterelnök alkotmánymódosítási indítványát, amely kimondta volna: Magyarországra idegen népesség nem telepíthető be. Volner János, az ellenzéki párt alelnöke elmondta: a szöveg csak abban különbözik a kormányfő által kezdeményezett alaptörvény-módosítástól, hogy megszüntetné a letelepedési kötvények forgalmazását. A Fidesz színjátéknak tartja a Jobbik kezdeményezését.

Az első házasoknak 24 hónapig, a családi kedvezmény mellett is járna a havi 5 ezer forintos állami juttatás, ha az Országgyűlés elfogadja a szabályt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az új előírás már a 2014. december 31-e után megkötött házasságoknál is alkalmazható. Így azok a házaspárok, akiknek tavaly gyermeke született, a 2015-ös szja-bevallásukat önellenőrzéssel módosíthatják.

Az orosz Metrovagonmas szerint az elemek 70 százalékát cserélni kell a 3-as metró felújításra küldött szerelvényeiben. A prototípus-szerelvény január második felében szerezheti meg a magyar hatóságoktól a típusengedélyt, és az első szerelvény január végén forgalomba állhat. A magyar megrendelés 222 kocsira szól. A BKV és a Metrovagonmas tavaly augusztusban írta alá a budapesti 3-as metróvonal járműparkjának korszerűsítéséről szóló szerződést.

József Attila A város peremén című versével lett az első Pál Péter lendvai versenyző a magyar nyelv napja alkalmából a budapesti Nemzeti Színházban megrendezett Nemzeti VERSeny döntőjén. A szavalóversenyen 28 versenyző lépett színpadra. A több mint 200 induló között volt ötéves, de több 90 éven felüli versmondó is.

4-0-ra nyert a magyar labdarúgó válogatott hazai pályán a nulla ponttal sereghajtó andorrai csapat ellen a 2018-as, oroszországi világbajnokság európai selejtezősorozatának negyedik fordulójában. Bernd Storck szövetségi kapitány csapata jelenleg a 2. helyen áll a csoportban. A magyar csapat márciusban az Európa-bajnok Portugália vendégeként folytatja a kvalifikációs sorozatot.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×