eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Ne ijedjen meg a hosszútávú időjárási jóslatoktól!

Nem lehet vállalható időjárás-előrejelzést adni egy teljes évszakra előre, sem tudományos, sem népi megfigyelésekre alapozva - állítja az InfoRádiónak nyilatkozó meteorológus. Cséki Gergő kiemelte, a tél közeledtével ugyanis menetrendszerűen előkerülnek a biztosnak mondott jóslatok arról, hogy milyen lesz az időjárás.

Felelőtlenség hosszú távú jóslatokat készíteni, megbízható időjárás-előrejelzést ugyanis négy-öt napra lehet készíteni, a többinél csak sokéves átlagokra, illetve tendenciákra lehet hagyatkozni – hangsúlyozta az Időkép meteorológusa. Cséki Gergő hangsúlyozta, azt kijelenteni, hogy kemény vagy éppen enyhe tél vár ránk, felelőtlenség.

„Az északi sark körüli hideg mag viselkedését figyelve azért lehet némi előrevetítést adni, a ahogy ezt meg is tették a BBC-n. Ha erre hagyatkozunk, azt lehetne mondani, hogy az elmúlt három évnél valamivel hidegebb tél vár ránk, de bármikor jöhet egy-egy légáramlat, ami ezt a hideg magot meggyengítheti, és ezt előre nem lehet tudni” - fogalmazott Cséki Gergő.

A hidegkedvelő emberek hajlamosak elhinni a „szörnyű kemény telünk lesz” típusú jóslatatokat, hiszen

három évig enyhébb volt a tél – jelezte a meteorológus. Cséki Gergő hozzátette, hiába jósolták meg a korábbi években is a hideget, nem jött be.

„Nem tartom helyesnek a három–négy hónapos előrejelzéseket, vannak klímamodellek, sokévi átlagok, északi sarki adatok, amelyek alapján a következő hónapokra következtetéseket vonnak le, de ezeknek sincs mindig igaza” - hangsúlyozta Cséki Gergő.

Amióta változik az éghajlat, a népi megfigyelések sem olyan százalékkal válnak be, főleg nem működött az utóbbi években például a „ha Katalin napi kopog, karácsony tocsog” - mondta a meteorológus. Hozzátette, ezekre a népi megfigyelésekre nem lehet alapozni.

„A Kárpát-medence a legváltozékonyabb időjárási zónába esik, erősen hatnak rá a különböző irányokból érkező légtömegek” - mondta Cséki Gergő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×