eur:
392.19
usd:
366.68
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Handó Tünde: javult a bírák és az ügyfelek helyzete

A Fővárosi Törvényszéken száz éve nem volt ilyen alacsony a bírák terhelése - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

A bíróságok munkájában is vannak a sporthoz hasonlóan mérhető eredmények, amelyek megmutatják a rendszer működésének hatékonyságát – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

„Igyekszünk számbavenni az igazgatás eredményességét, hogy az tárgyszerűen bemutatható legyen. Ilyen mérőszámok lehetnek, hogy hányan, milyen hatékonysággal dolgozunk a szervezetben, mennyi ügyet, milyen minőségben, mennyi idő alatt fejeznek be a bíróságok, mennyi panasz van a bírósági eljárásokkal kapcsolatosan.”

Handó Tünde elmondta: évente másfél millió ügy érkezik a magyar bíróságokra.

„2011-hez képest 25 százalékkal több ügy érkezett a bíróságra 2015-ben, mégis több ügyet fejeztünk be. Bár a bírói létszám nem változott, képesek voltunk ezt feldolgozni, sőt javultak az időszerűségi mutatók.”

Az Országos Bírósági Hivatal elnöke példaként említette, hogy 2011-ben még 12.500 két éven túli ügyük volt, míg idén tavaszra ez a szám 7000-re csökkent.

„Óriási változást értünk el, leginkább a Fővárosi Törvényszéken, ahol százéves problémát oldottunk meg. Ma a fővárosban minden ügyszakban és minden szinten a bírók terhelése az országos átlagon vagy az alatt van.”

A bírák és az ügyfelek ma nincsenek olyan nehéz helyzetben, mint öt évvel ezelőtt voltak – tette hozzá Handó Tünde.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×