eur:
396.2
usd:
369.43
bux:
69711.91
2024. június 17. hétfő Alida, Laura

Aggódnak a bölcsődei ellátás miatt

Nem tudnak megfelelni a települések a bölcsődei ellátásról szóló új jogszabálynak – véli a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A szervezet elnöke szerint anyagi, infrastrukturális és szervezési problémák vannak. A családügyi államtitkár szerint azonban sok lehetőségük van az önkormányzatoknak, hogy megfeleljenek a szabályoknak, miközben a finanszírozás is emelkedik.

Jövőre minden tízezer főnél kisebb településen biztosítani kell három éves korig a gyerekek napközbeni ellátását. Az önkormányzatoknak akkor van feladatuk, ha a bölcsődei elhelyezést legalább öt szülő kéri, vagy ha van a településen negyven bölcsődés korú gyerek.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint hiába a kétéves felkészülési idő, a többség jelenleg nem tud eleget tenni a törvénynek. Gondot okoz a finanszírozás is: egy gyerek ellátására 560 ezer forint állami támogatást kapnak, de a valós költség meghaladja az egymillió forintot, vagyis jelentősen hozzá kell járulni egy csoport kiadásához – fejtette ki Schmidt Jenő.

A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra. Az önkormányzatoknak több lehetőségük is van a bölcsődei férőhelyek bővítésére: létesíthetnek saját intézményt, emellett óvodában minibölcsődét, szerződhetnek családi bölcsődével, és létrejöhetnek munkahelyi bölcsődék egyaránt.

Novák Katalin szerint a finanszírozás is megoldott lesz, az eddigi 28 milliárd forint mellé újabb összeg érkezik. A fejlesztésekre részben rendelkezésre áll 100 milliárd forint, kiegészítve az eddigi forrásokat, míg a családi bölcsődék finanszírozását 30 százalékkal emelik – fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az új bölcsődei rendszerről szóló jogszabály januártól lép életbe, az önkormányzatok viszont kétéves felkészülési időt kapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

Ismét célt ért a „pandadiplomácia” – szent a béke Kína és Ausztrália között?

A kínai miniszterelnök canberrai látogatása a két ország közötti diplomáciai viszony helyreállításának betetőzése – mondta az InfoRádióban Salát Gergely sinológus. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa hozzátette: a kínai vezetés pontosan tudta, hogy a korábban kirótt kereskedelmi szankciókkal sokat árthat az ausztrál gazdaságnak, mostanra azonban mindkét fél belátta, jobb a békesség.

Karácsony Gergely a Kúriához fordult, új választást szeretne - itt vannak az indokai

Budapest főpolgármestere beadta hétfőn a Kúriának azt az indítványt, amelyben a főpolgármester-választás eredményének megsemmisítését és a szavazásnak az egész városban történő megismétlését kéri.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×