eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Aggódnak a bölcsődei ellátás miatt

Nem tudnak megfelelni a települések a bölcsődei ellátásról szóló új jogszabálynak – véli a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége. A szervezet elnöke szerint anyagi, infrastrukturális és szervezési problémák vannak. A családügyi államtitkár szerint azonban sok lehetőségük van az önkormányzatoknak, hogy megfeleljenek a szabályoknak, miközben a finanszírozás is emelkedik.

Jövőre minden tízezer főnél kisebb településen biztosítani kell három éves korig a gyerekek napközbeni ellátását. Az önkormányzatoknak akkor van feladatuk, ha a bölcsődei elhelyezést legalább öt szülő kéri, vagy ha van a településen negyven bölcsődés korú gyerek.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke szerint hiába a kétéves felkészülési idő, a többség jelenleg nem tud eleget tenni a törvénynek. Gondot okoz a finanszírozás is: egy gyerek ellátására 560 ezer forint állami támogatást kapnak, de a valós költség meghaladja az egymillió forintot, vagyis jelentősen hozzá kell járulni egy csoport kiadásához – fejtette ki Schmidt Jenő.

A család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra. Az önkormányzatoknak több lehetőségük is van a bölcsődei férőhelyek bővítésére: létesíthetnek saját intézményt, emellett óvodában minibölcsődét, szerződhetnek családi bölcsődével, és létrejöhetnek munkahelyi bölcsődék egyaránt.

Novák Katalin szerint a finanszírozás is megoldott lesz, az eddigi 28 milliárd forint mellé újabb összeg érkezik. A fejlesztésekre részben rendelkezésre áll 100 milliárd forint, kiegészítve az eddigi forrásokat, míg a családi bölcsődék finanszírozását 30 százalékkal emelik – fejtette ki az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az új bölcsődei rendszerről szóló jogszabály januártól lép életbe, az önkormányzatok viszont kétéves felkészülési időt kapnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×