eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Egyszerűbb lesz a járművezetői vizsga

Egyszerűbb lesz a járművezetői vizsga

Új szabályok szerint vizsgáznak a tanulóvezetők jövő év januárjától. A forgalmi vizsga egyszerűbb lesz - mondta a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese kiemelte, 2017. január 1-től néhány apróbb változás lép életbe.

„A forgalmi vizsga három fő részből áll, rögtön az elején arról kell meggyőződni, hogy a tanuló el tudja végezni azokat az ellenőrzéseket, amelyek egy napi elindulás előtt szükségesek, utána következik a forgalmi vezetés. Ekkor manőverezési feladatokat kell végrehajtania, ebben lesz változás” - mondta Érsek István.

Eddig kilenc ilyen előírt gyakorlat volt, amelyből négyet kellett kötelezően végrehajtania, január 1-től már csak kettőt – jelezte a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese.

Érsek István hozzátette: „a forgalmi vizsga picit egyszerűsödik. Nem a manőverezési feladatok helyszínének megkeresésére fordítja az időt a vizsgázó és az oktató, hanem ténylegesen a vezetésre tudnak fókuszálni.”

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese elmondta, a módosítást a szakmai fórumokon keresztül érkezett visszajelzések indokolták.

„Vannak olyan helyszínek és időpontok, amikor egy adott manőverhez szükséges helyszín megkereséséhez sokat kell közlekedni, hiszen tömöttek a parkolók, nincs szabad hely, ahol be tudnak parkolni a tanulók és ez elvitte a vizsga idejét” - fejtette ki Érsek István.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese hangsúlyozta, az oktatásban, a felkészítésben semmi változás nem lesz.

„Ugyanúgy meg kell tanítani a tanulókat a parkolásra, a megfordulásra” - mondta Érsek István.

A képzés színvonalának emelkedését mutatja a vizsgáztatási statisztikák javulása, de folyamatosan felülvizsgálják a képzési rendszert, a jobbító javaslatokat megvizsgálják – mondta el a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökhelyettese.

„Ha valamilyen módszerrel, tematikával vagy akár csak mennyiségi változtatással hatékonyabban lehet átadni a tudást, azt meg kell hallgatni és be kell illeszteni a képzési a rendszerbe. Már csak azért is, mert egyre jobban terjednek az elektromos járművek. Öt-tíz éven belül számolni kell az autonóm járművek megjelenésével is, és erre a járművezetési képzési rendszert fel kell készíteni, illetve át kell alakítani, tehát hosszú távon biztos, hogy lesznek további változások” - hangsúlyozta Érsek István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×