eur:
394.5
usd:
370.35
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Szijjártó: Olaszországnak teljesítenie kellene schengeni kötelezettségeit

Az olasz miniszterelnök a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben országa nem teljesíti a schengeni övezethez való tartozásból adódó kötelezettségeket; pedig ha Olaszország betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb lenne a bevándorlási nyomás az EU-n - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Rai1 olasz közszolgálati televízió műsorában kedden úgy nyilatkozott, hogy ha Magyarország, a Cseh Köztársaság és Szlovákia "erkölcsi leckét adnak a migránsokról, de utána nem segítenek", és "csak a pénzünket akarják (...), az olaszok pénzét el is felejthetik". Úgy fogalmazott, hogy az olasz kormány "kész megvétózni az Európai Unió költségvetését" is, ha a kelet-európai tagállamok nem segítenek a migránsok befogadásában.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: az olasz miniszterelnök "teljesen félreérti a helyzetet". Az európai uniós források ugyanis járnak a közép-európai országoknak, azokat európai jogszabályok garantálják - magyarázta. Hozzátette: a közép-európai országok európai uniós csatlakozássukkal megnyitották piacaikat a nyugat-európai, köztük az olasz vállalatok előtt, amelyek komoly profitra tettek szert ezen a piacokon.

A külügyminiszter hangsúlyozta: Matteo Renzi a közös szabályokat betartó közép-európai országokat támadja, miközben Olaszország nem teljesíti a kötelezettségeket, amelyek a schengeni tagságából adódnak. Ha betartaná a közös szabályokat, jóval kisebb bevándorlási nyomás hárulna az Európai Unióra - mutatott rá.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×