eur:
392.17
usd:
366.71
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Lezárult Brüsszellel az úgynevezett aszfaltügyi vita - a nap hírei

Jóváhagyta az állami termőföldek értékesítésének lezárását a parlament. Új helyettes államtitkár irányítja az egészségügyi ágazati koordinációt.

Lezárult Brüsszellel az úgynevezett aszfaltügyi vita, 176 és fél milliárd forintot kapott vissza Magyarország - jelentette be a Miniszterelnökség. Az Európai Bizottság azt kifogásolta, hogy a brüsszeli forrásokból is készülő útépítési beruházások kivitelezésére csak olyan építőipari cégek pályázhattak, amelyeknek az adott útszakasz ötven kilométeres körzetében, vagy az adott megyében aszfaltkeverő gyáregységük van. Magyarország ezzel az Európai Bizottság álláspontja szerint megsértette az uniós versenyjogi előírásokat.

Az igazságügyi miniszter szerint megszünteti az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar börtönök túlzsúfoltságával összefüggő ügyeket. Trócsányi László ezt azzal indokolta, hogy az Országgyűlés kedden olyan törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi a nemzeti szintű jogorvoslatot. A most elfogadott jogszabály értelmében a fogvatartási körülményeikkel elégedetlen elítéltek már hazai szinten is kaphatnak jogorvoslatot, nem kell a strasbourgi székhelyű bírósághoz fordulniuk.

Jóváhagyta az állami termőföldek értékesítésének lezárását a parlament. Az Országgyűlés sikeresnek minősítette a kormány Földet a gazdáknak! nevű programját és kimondta: a 260-270 milliárd forintos bevételt alapvetően adósságcsökkentésre kell fordítani. A meghirdetett 290 ezer hektár 70 százaléka talált gazdára, hektáronként 1,4 millió forinton. Korábban az ellenzéki pártok bírálták a programot.

Január elsejétől érhető el az internet alapcsomag mobil és vezetékes eszközökre is - mondta az InfoRádiónak a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos. Deutsch Tamás közölte: az alapcsomag legalább 10 százalékkal olcsóbb lesz, mint a most elérhető legalacsonyabb díjak. Ez a csomag azokat érinti, akiknek a korábbi egy évben nem volt a nevén mobil, a lakcíme szerint pedig vezetékes internet előfizetése.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén a Monetáris Tanács. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A testület ugyanakkor szűkítette a kamatfolyosót, így további lépést tett a monetáris lazítás irányába az után, hogy a szeptemberi kamatdöntő ülésén bejelentette: 900 milliárd forintra korlátozza a 3 hónapos betéti eszköz év végi állományát.

Az OPIMUS GROUP Nyrt leányvállalata vette meg a Népszabadságot kiadó, majd a lap működését felfüggesztő Mediaworks Hungary Zrt.-t. Az OPIMUS a BÉT honlapján közölte: a részvények 100 százalékos átruházásához a Gazdasági Versenyhivatal kedden járult hozzá. Az OPIMUS PRESS Zrt közleményében úgy fogalmaz: elsőként és kiemelten foglalkozik majd a Népszabadság napilap újraindításának lehetőségével, és a döntést mielőbb meghozza. Az eddigi tulajdonos, Heinrich Pecina, a Vienna Capital Partners a cég honlapján azt közölte: azután döntött a mielőbbi eladás mellett, hogy a Népszabadság kiadásának átmeneti szüneteltetése ügyében félrevezető és rosszhiszemű híresztelések jelentek meg. Azt is hangsúlyozta: azért az Opimusnak adta el a MediaWorks Zrt.-t, mert a cég a megvétel esetén arra tett ígéretet, hogy komolyan megvizsgálja a Népszabadság újraindításának lehetőségét.

Nem támogatták a kormánypártok az igazságügyi bizottság ülésén a hetedik alaptörvény-módosításhoz érkezett jobbikos javaslatokat. Ezt Répássy Róbert, a Fidesz országgyűlési képviselője közölte a testület ülése után. A kormánypárti politikus ismét úgy vélte: az ellenzéki párt csak ürügyként használná az alkotmánymódosítás elutasításához a kezdeményezéseket.

Egyetlen gyermek sem eshet el alapvető szolgáltatásoktól azért, mert nincs lakcímkártyája - mondta a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár. Czibere Károly arra reagált, hogy Magyar Nemzet beszámolója szerint több, gyermekjogokkal és lakhatási szegénységgel foglalkozó civil szervezet nyílt levelet írt Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének. Azt kifogásolták, hogy négyezer gyermeknek nincs érvényes magyarországi lakcíme, így ők szinte minden szociális ellátástól elesnek, mivel az igénybevételükhöz bejelentett lakcím kell.

Új helyettes államtitkár irányítja az egészségügyi ágazati koordinációt. Ladányi Márta október 17-től tölti be az Emberi Erőforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelős Államtitkárságán a pozíciót. Felelősségi körébe tartozik a jogi és koordinációs feladatok ellátása, a Közegészségügyi, Járványügyi, Egészségügyi Igazgatási és Védelmi Főosztály, a Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Főosztály, a Népegészségügyi Főosztály, valamint az Egészségügyi Ágazati Humánerőforrás és Ápolási Főosztály munkájának irányítása és felügyelete.

A megelőzés, az erősebb ellátórendszer és a kivezető utak megteremtése határozza meg a kormány hajléktalanügyi politikáját - mondta a szociális ügyekért is felelős államtitkár. Czibere Károly kiemelte: a szeptember végén meghirdetett első lakás elnevezésű uniós projekt részeként 1,7 milliárd forint áll majd rendelkezésre a kivezetés céljára.

A tervek szerint és a megfelelő ütemben zajlik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ átalakítása - mondta a köznevelési helyettes államtitkár. Sipos Imre a köznevelési kerekasztal ülése után beszélt erről. Pölöskei Gáborné, a Klik elnöke az InfoRádióban hozzátette: a központnál rendezték a tartozásállományt. Közölte: a szervezeten belül már modellezik az új működési egységeket.

November végére készül el az új nemzeti alaptanterv koncepciója - közölte az oktatási államtitkár. Palkovics László elmondta: a középfokú felvételi kötelezővé tételét 2019-től lehetne megvalósítani. A kollégiumfejlesztésekkel összefüggésben azt mondta: további bővítésekre és felújításokra lesz szükség százmilliárd forintos értékben.

Erre a hétre megbeszélésre hívta a baloldali ellenzéki erőket a Párbeszéd Magyarországért társelnök. Karácsony Gergely az InfoRádióban azt mondta: az egyeztetésen ott lesz az MSZP, a DK, az Együtt, a Modern Magyarországért Mozgalom és a Liberálisok is. Karácsony Gergely szerint az év végéig a nagy kérdésekben meg kell tudni egyeznie az együttműködő baloldali pártoknak.

Egy vegyész és egy belgyógyász kutató kapta az idén A nőkért és a tudományért magyar ösztöndíjat. A koraszülött gyerekek agykárosodásának megelőzését kutató Jeney Viktória vegyész és a gyulladásos bélbetegségekben szenvedők eredményesebb kezelését kutató Farkas Klaudia belgyógyász vehette át az elismerést a Magyar Tudományos Akadémián tartott ünnepségen. A két szakember munkájával jelentősen javulhat az agyvérzés és az érelmeszesedés, valamint a gyógyíthatatlan bélbetegségek által érintett betegek életminősége.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×