eur:
392.27
usd:
366.8
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Elhúzódó viták jöhetnek a baloldalon

A Nézőpont Intézet elemzője szerint a baloldali pártoknak először szavazótáborukat kellene egységesíteni, majd a bizonytalanok, esetleg a jobboldali szavazók megszólítása után lenne hatékony a szövetségkötésről szóló tárgylások megkezdése. Fodor Csaba úgy véli: a baloldalon továbbra is nagy probléma a szétaprózottság és a személyi állomány változatlansága.

A héten kezdődik a baloldali pártok egyeztetése a lehetőséges 2018-as választási együttműködésről. A Nézőpont Intézet elemzője szerint szinte borítékolható, hogy elhúzódó viták lesznek a balliberális oldalon a választáson való indulás modellje kapcsán.

„A személyi állomány nagyjából változatlan, és a témák is azok, így a forgatókönyv is ugyanaz lesz, mint 2014 előtt volt. Eltérő elképzelések hangozhatnak el arról, hogyan kellene indulni, milyen lista- vagy jelöltállítás lenne a megfelelő, ezért ennek a stratégiának a megítélése is hasonló lehet, és inkább taszítani fogja a választókat, nem pedig bevonzani” - fejtette ki Fodor Csaba.

Arra a felvetésre, hogy az MSZP hajlana egy konszenzusos miniszterelnök-jelöltre, az elemző úgy válaszolt: önmagában egy akármilyen jelölt nem fog győzelemhez vezetni, előbb az alapvető strukturális, szervezeti, intellektuális problémákat kellene rendezni, az identitásválságot kellene leküzdeni ahhoz, hogy személyi kérdésekről lehessen beszélni.

Egyre több nyilatkozat utal arra a baloldalról, hogy kibővítenék az összefogást, és ellenzéki alternatívát próbálnának nyújtani. Fodor Csaba szerint ugyanakkor a baloldal nincs abban az állapotban, hogy komolyan tudjon arról beszélni, hogyan tudná a bázisát bővíteni. Sok esetben a meglévő törzstábort szeletelik tovább egymás között a pártok – vélekedett.

„Az lenne a talán leghatékonyabb taktika, ha a potenciálisan elérhető baloldali törzstábort tudnák egységesíteni, és utána gondolkodnának azon, hogyan lehet nyitni a szélesebb választói rétegek felé, és hogyan lehetne a bizonytalanokat, jobboldaliakat megszólítani. De ettől távol állnak” - hangsúlyozta az elemző.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×