eur:
393.52
usd:
368.96
bux:
65852.27
2024. április 23. kedd Béla

Velkey György: Jó, ha egy helyen van a gyerekellátás

A Magyar Gyermekorvosok Társaságának elnöke üdvözli, hogy a kormány bővítené Budapesten a gyermekellátást. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy a fővárosban a Semmelweis Egyetem kezdeményezésére új gyermekgyógyászati központ létesül. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese szerint a kapacitás bővítésére elsősorban Dél-Budán van szükség.

A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese jó gondolatnak tartja a kapacitások területi szétosztását.

„Alapvetően három nagy ellátó van a fővárosban; a Semmelweis Egyetem gyerekklinikája, a Heim Pál és a Bethesda kórház, de néhány egyéb területen más nagyon fontos ellátók is vannak; a Szent László Kórház vagy a Kardiológiai Intézet. Ezek mind rendelkeznek országos felvétellel is, de a területi eloszlásuk egyáltalán nem egyenletes” - mondta Velkey György.

A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese hangsúlyozta, Budán, különösen Dél-Budán és az agglomerációban nagy a hiány, sőt egyáltalán nincs gyerekgyógyászati fekvőbeteg kapacitás.

„Az, hogy a Semmelweis Egyetem Dél-Budán egy új telephelyet hozzon létre és ott bőséges gyerekgyógyászati kapacitások alakuljanak ki, mindenképpen racionális döntés” - jelentette ki Velkey György.

Hozzátette, egy nagy gyermekközpont olyan környezetbe való, ahol van körülötte bőséges egészségügyi infrastruktúra, nem csak gyermekellátás van.

„Egy gyerekbaleseti sebészet akkor optimális, ha a felnőtt mellett dolgozik. Nagyon fontos, különösen egy új kórház építésénél, hogy közlekedési szempontból is optimális legyen, vagyis megközelíthető legyen kötöttpályás módon és autóval is” - fejtette ki Velkey György.

A Magyar Kórházszövetség elnökhelyettese kiemelte, vannak olyan ellátások, amelyek mindenhol kell hogy legyenek; általános gyermekellátás, gyermek fertőző betegek ellátása, gyerek tüdőgyógyászat, gyerek gasztroenterológia, gyerek nefrológia és gyerek baleseti sebészet és vannak központok, amelyeknek az egész országból elérhetőnek kell lenniük.

„Jelen pillanatban Budán az alapellátások is csak mérsékelten vagy nem teljes értékűen érhetőek el. A Szent János Kórházban ugyan vannak erős gyermekkapacitások, például van gyermekbaleseti sebészet, de nagyon nehezen biztosítható egy kis osztályon a teljes ellátás. Az a jó, ha ez egy gyerekintézményben történik” – hangsúlyozta Velkey György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

Visszahúzták a forintot a kamatdöntés után

A nemzetközi piacokról a beszerzésimenedzser-index (bmi) jelentések mozgatják a devizapiacokat, míg magyar szempontból a legfontosabb a Magyar Nemzeti Bank délutáni kamatdöntése volt. Hétfőn végül a forint nagyjából a nyitó szint körül fejezte be a napot, míg hétfőn enyhe gyengüléssel indított, aztán benézett a 394-es szint alá, az 50 pontos vágás után viszont semmilyen jelentős elmozdulás nem történt az árfolyamban. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×