eur:
394.16
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kúria: megsértették a választás titkosságát Zuglóban

A Kúria megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság határozatát és megállapította, hogy a zuglói választási iroda megsértette a választás titkosságát, amikor az október 2-i népszavazáson nem biztosított megfelelő szavazófülkét.

 Az ügy előzménye: egy magánszemély fordult kifogással a 8. számú országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz (oevb), mert a népszavazáson két zuglói szavazókörben nem voltak elhelyezve szavazófülkék, helyettük kartonból készült paravánokat alkalmaztak. A kartonból készült paravánok egy asztalon voltak elhelyezve, azokba belépni nem lehetett.

Az oevb a kifogást elutasította, majd az ügyet másodfokon elbíráló Nemzeti Választási Bizottság október 11-én helybenhagyta az oevb döntését, mert úgy ítélte meg, nem sérül a szavazás titkossága a mobil szavazófülkék használatával. Az NVB arra hivatkozott, a választási eljárási törvény nem tartalmazza a szavazófülke fogalmát, formájának és kialakításának részletszabályairól sincs külön előírás. A mobil szavazófülkék pedig három oldalról jól lehatároltak, megfelelő védelmet biztosítanak a titkos szavazáshoz, a negyedik oldalról pedig az azt használó választópolgár maga takarja a szavazólapot.

Az NVB határozata ellen bírósági felülvizsgálati kérelmet nyújtottak be, amelyet a Kúria szerdán bírált el és internetes oldalán csütörtök reggel tett közzé.

A Kúria a végzésében utalt arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény szerint a szavazóhelyiség berendezéséről a helyi választási iroda gondoskodik, és a szavazóhelyiségben a szavazás titkosságának biztosítása érdekében a szavazás zökkenőmentes lebonyolításához szükséges számú, de legalább két szavazófülkét kell kialakítani. A törvény azt is előírja, hogy a szavazólap kitöltésére szavazófülke áll a választópolgár rendelkezésére, a szavazófülke igénybevételére pedig a szavazatszámláló bizottság felhívja a választópolgárt, de arra nem kötelezheti. Emellett a jogszabály szerint a szavazólap kitöltésének ideje alatt csak a szavazó választópolgár tartózkodhat a szavazófülkében, a választópolgár pedig a szavazóhelyiségben tartózkodásának időtartama alatt semmilyen módon nem akadályozhat más választópolgárt a titkos szavazásra vonatkozó joga gyakorlásában.

A Kúria szerint a fényképfelvételekből egyértelműen megállapítható, hogy "azokban a papírdoboz szerű asztalra tett szerkezetekben, amelyekben a szavazólapok kitöltése folyt, tartózkodni sem egy választópolgár, sem más nem tud".

A bíróság szerint ezért tehát tévedett az NVB, "amikor tartózkodásra is alkalmas szavazófülkének tekintett egy asztalra kitett háromoldalú papírral elhatárolt szerkezetet".

A Kúria megállapította, hogy a helyi választási iroda megsértette a választási eljárási törvényt, amikor nem biztosított legalább két szavazófülkét a választás titkossága érdekében, és "a szavazólap minden befolyástól mentes kitöltésére alkalmatlan helyszín" sérti a választás titkosságának alaptörvényben rögzített alapelvét.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×