eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Balog: 1956 magyar és közép-európai ügy egyszerre

Ezerkilencszázötvenhat egyszerre magyar és közép-európai ügy - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Pozsonyban, ahol Marek Madaric szlovák kulturális miniszterrel közösen megnyitották az 1956 - A szabadságért és a függetlenségért című kiállítást.

A szlovák kulturális tárca épületében november végéig megtekinthető kiállítás ünnepélyes megnyitóján mondott beszédében Balog Zoltán Márai Sándort idézve kijelentette: a szabadság nagy dolog, olyan, amely alkalmassá tesz arra, hogy magyarok és szlovákok közösen emlékezzenek. Elmondta: a magyaroknak 1956-ban a szabadságért folytatott harca azért is volt közép-európai ügy is, mert inspirációt jelentett minden olyan népnek, amelynek országában megszálló csapatok voltak, mert tudták, hogy ebben a harcban az ő szabadságukról is szó van.

Marek Madaric 1956-ot a modern kori magyar történelem olyan nagyon jelentős eseményének nevezte, amely rendkívüli mértékben érintette a ma a visegrádi csoportba tartozó országokat, mert ott is meggyengítették a kommunista rendszert, és előkészítették annak későbbi bukását. "Ha nem lett volna 1956, akkor valószínűleg nem lett volna 1968 és 1989 sem" - szögezte le a szlovák tárcavezető a prágai tavaszra és a rendszerváltoztatásra utalva.

Balog Zoltán felidézte: 1956-ban Losoncról 29 magyar indult el Magyarországra, hogy ott támogassák a szabadságharcot, ám a határon hetet közülük lelőttek, a többieket pedig elfogták. A magyar tárcavezető elmondta: ez a szomorú eset megmutatta, hogy az elnyomók is tudnak együttműködni, s az volt a tanulsága, hogy soha nem szabad megengedni, hogy akik a rossz ügyben összefognak, erősebbek legyenek azoknál, akik a jó ügyben fognak össze.

"A másik tanulság az: úgy kell harcolnunk a szabadságunkért, hogy abban mások is felismerjék a saját szabadság utáni vágyukat" - hangsúlyozta Balog Zoltán. Hozzátette: a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) ma úgy küzdenek azért, hogy megmaradjon önrendelkezésük Európán belül, hogy ebben mások is felismerik, mennyire fontos az önrendelkezés.

Balog Zoltán elmondta: a politikai együttműködés önmagában kevés, azt meg kell alapozni a kultúrában, az oktatásban és a gazdaságban is. Rámutatott: vannak örömteli eredmények; ilyen az is, hogy minisztersége idején Magyarországon sikerült csaknem kétszeresére emelni a szlovák nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működő iskolák számát. Hozzátette: Szlovákiában pedig most megvalósulhat az, hogy a magyar oktatási nyelvű kisiskolák egyfajta biztonságot kapjanak.

A kiállításmegnyitó végén Balog Zoltán Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntette ki Kubicka Kucsera Klárát, a szlovákiai magyar képzőművészek társaságának elnökét, a szlovákiai magyar művészettörténetért végzett tevékenysége elismeréseként.

Balog Zoltán csütörtöki pozsonyi látogatása során tárgyalt Menyhárt Józseffel a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnökével, és kétoldalú megbeszélést folytatott Peter Plavcan szlovák oktatási, tudományos, kutatási és sportügyi, illetve Marek Madaric kulturális miniszterekkel is. A szlovák oktatásügyi miniszterrel folytatott egyeztetésen a szlovákiai magyar tannyelvű kisiskolák kérdése és a révkomáromi Selye János Egyetem akkreditációja, a szlovák kulturális tárca vezetőjével tartott megbeszélésen pedig egyebek mellett a kisebbségi kultúrára szánt szlovák kormánytámogatások kerültek terítékre.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×