eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A jövő héten születhet végleges döntés a járulékcsökkentési programról - a nap hírei

Levélben fordult a miniszterelnökhöz a Közbeszerzési Döntőbizottság szerdai határozata miatt a főpolgármester. Nem változott az Alaptörvény módosításáról a pártok véleménye a frakcióközi egyeztetésen.

Levélben fordult a miniszterelnökhöz a Közbeszerzési Döntőbizottság 3-as metróvonal felújítását érintő szerdai határozata miatt a főpolgármester. Tarlós István az InfoRádiónak adott exkluzív interjújában elmondta: jelenleg nem lát esélyt szolgáltatás vásárlására a felújítás ideje alatt a buszos közlekedés biztosítására. A városvezető ezért azt kéri a miniszterelnöktől, hogy a kormány és a főváros szedjen össze annyi buszt, hogy a metró rekonstrukcióját el lehessen kezdeni.

A kormány tervei szerint 2-3 évre elhúzott járulékcsökkentés valósulhat meg. A Nemzetgazdasági miniszter az M1-en azt mondta: ez összekapcsolódik egy olyan rendszerrel, amely a bérnövekedéshez ad többlettámogatást a járulékcsökkentésen keresztül. Varga Mihály hozzátette, hogy januárban indulhat a járulékcsökkentés, amelyről már a jövő héten végleges döntés születhet.

Nem változott az Alaptörvény módosításáról a pártok véleménye a frakcióközi egyeztetésen. Kósa Lajos, a Fidesz-frakcióvezetője lát esélyt az alaptörvény módosításának elfogadására, amihez mindenképpen kell legalább két ellenzéki vagy független képviselő támogató szavazata is. A Jobbiktól Volner János frakcióvezető közölte: pártja ragaszkodott ahhoz, hogy a kormány vessen véget a letelepedési kötvény-biznisznek. Az LMP továbbra is azon az állásponton van, hogy nem vesz részt az alaptörvény módosításáról szóló szavazásban - közölte a frakcióvezető. Schmuck Erzsébet kijelentette: pártja az alkotmánymódosítást a népszavazási kampány folytatásaként értékeli. Az MSZP nem vett részt az egyeztetésen.

Megkezdődött az uniós tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója csütörtök délután Brüsszelben. Az ülés fő témái az Oroszországgal való kapcsolatok, a folyamatban lévő szabadkereskedelmi megállapodások, illetve a migrációs válság. Az uniós vezetők a szíriai konfliktus rendezéséről és a humanitárius válság megoldásáról is tárgyalni fognak. A kiszivárgott szövegtervezet kilátásba helyezi a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette rezsim támogatóinak szankcionálását, Oroszország megnevezése nélkül.

Másfél évtizede nem látott alacsony szintre, 2,4 milliárd forintra csökkent szeptember végére az államháztartás idei hiánya - erősítette meg az előzetes adatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium. A kedvező folyamatot a reálgazdaság teljesítményével, a foglalkoztatási adatok alakulásával, valamint az egyedi tételekkel indokolta Banai Péter Benő államháztartásért felelős államtitkár. A hiányadatok alapján a kormány a GDP 2 százalékáról 1,7 százalékra módosította az év végére kitűzött deficitcélt.

A ThyssenKrupp globális központtá minősíti budapesti kutatás-fejlesztési központját - mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a német ipari konszern vezetőivel folytatott megbeszélése után közölte: stratégiai együttműködési megállapodást írtak alá a társaság vezetőivel arról, hogy a ThyssenKrupp fő együttműködő partnerként és helyszínként tekint Magyarországra a digitális iparra való átállásban.

A gazdasági élet élénkülésével egyre több a fúziós ügy a Gazdasági Versenyhivatalnál - jelentette ki a szervezet újabb 6 évre megnevezett elnöke. Juhász Miklós az InfoRádiónak adott exkluzív interjúban elmondta: megalakult az összefonódások ellenőrzésére létrehozott iroda, amely lehetővé teszi az előzetes egyeztetést a tervezett vállalati fúziók előtt. A szervezet vezetője a fogyasztóvédelmi ügyekről azt mondta: a következő években a digitális termékek és szolgáltatások versenyjogi vizsgálata lesz a fókuszban.

Közép-magyarországi vasútfejlesztéseket támogat az unió. A Székesfehérvár és Budapest közötti vasútvonal fejlesztésére 30 millió eurós támogatást hagyott jóvá az Európai Bizottság. A munkálatoknak 2018-ig kell befejeződniük. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közölte: a beruházásban megújul a székesfehérvári vasútállomás és a vágányhálózat, valamint akadálymentesek lesznek a peronok. Az Európai Bizottság 25 milliárd eurót különített el Magyarország számára az európai strukturális és beruházási alap 2014 és 2020 közötti időszakára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×