eur:
393.87
usd:
365.11
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

A Kelenföldi pályaudvar közelében épülhet fel az új budapesti kórház - a nap hírei

Két és fél év után ismét hazai pályán játszhat az MTK Budapest labdarúgócsapata. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kész egyedileg megvizsgálni az esetleges fizetéscsökkenéseket a szakorvosoknál

A Kelenföldi pályaudvar közelében épülhet fel az új budapesti kórház - jelentette be a kormány döntését a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár János a kormányinfón elmondta: az új dél-budai egészségügyi centrum egy több mint ezer ágyas intézmény lesz, amelynek mindenképpen az M1/M7-es autópálya közelében kell megépülnie úgy, hogy metró- és autóbuszos csatlakozás is legyen. A tárcavezető elmondta: a közigazgatás korszerűsítésére a következő 3 évben 250 milliárd forint áll rendelkezésre. Azt is megerősítette, hogy a 300 négyzetmétert nem meghaladó lakásbővítéseket a továbbiakban nem kell engedélyeztetni, csak bejelenteni. A tárcavezető közölte: a kormány 29,4 milliárd forint többletforrást ítélt meg a Belügyminisztériumnak a szerb-magyar határszakasz védelmére. Azt is hangsúlyozta, hogy elengedhetetlen az alaptörvény módosítása és Magyarország megakadályozza a kötelező betelepítési kvóta bevezetését.

Két és fél év után ismét hazai pályán játszhat az MTK Budapest labdarúgócsapata. Az új Hidegkuti Nándor Stadiont a portugál Sporting Lisboa elleni gálamérkőzéssel avatják fel az. Az új, 7 és fél milliárd forintból felépült stadion gálamérkőzését Orbán Viktor miniszterelnök nyitotta meg. A stadion az európai szövetség 3-as kategóriájú létesítményének felel meg, ahol utánpótlás-, illetve felnőtt női válogatott mérkőzéseket, Bajnokok Ligája- és Európa Liga-selejtezőt is lehet rendezni. Az MTK ellenfele azért a Sporting Lisboa, mert a kék-fehérek az 1964-es KEK-döntőben éppen a portugál csapattal találkoztak.

Számlázási gyakorlatuk felülvizsgálatára szólítja fel a közműszolgáltatókat az energiahivatal. A szervezet szóvivője az InfoRádióban elmondta: a hatóság azt várja, hogy a földgáz- és villamos energia szolgáltatók, ha szükséges 30 napon belül úgy módosítsák számlaküldési rendszerüket, hogy a fogyasztóknak a jogszabály szerinti legalább 8 nap rendelkezésükre álljon a számlák rendezésére.

Átcsoportosít 60 milliárd forintot a növekedési hitelprogram kivezető szakaszában a nemzeti bank. A forrást a devizapillér fel nem használt keretösszegéből osztja újra a jegybank a hitelintézetek közt, amelyek azt forint és devizahitelek nyújtására egyaránt felhasználhatják. A monetáris tanács fél évvel meghosszabbítja a hitelek lehívására rendelkezésre álló időt, de a szerződéskötés határideje változatlanul az idei év vége marad.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Uniónak újra kell gondolnia a Thaifölddel szembeni politikai bojkottját. Szijjártó Péter bangkoki tárgyalásai után szorosabb együttműködést sürgetett az ázsiai országgal. A tárcavezető szólt arról is, hogy a magyar vállalatok thaiföldi piacra lépését 114 milliárd forintos hitelkerettel támogatja az Eximbank, emellett két külgazdasági attasé tevékenykedik Bangkokban, ahol megnyílt a magyar kereskedelmi képviselet is.

Egyszerűbb bejelentést tehetnek az ekáerben az engedélyezett gazdálkodók a csütörtöktől hatályos jogszabály módosítással - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az egész unió területén megbízhatónak minősülő engedélyezett gazdálkodóknak a feladó és a címzett adatain kívül csak a rendszámot kell megadniuk az ekáer-szám igénylésekor.

Köszönetet mondott az Egyesült Államoknak az 1956-os menekültek befogadásáért a magyar honvédelmi miniszter. Simicskó István a washingtoni védelmi minisztérium épületében nyílt 56-os kiállítás megnyitóján méltatta a forradalom hőseit. A megnyitón beszédet mondott Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövet és Colleen Bell is.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kész egyedileg megvizsgálni az esetleges fizetéscsökkenéseket a szakorvosoknál. A tárca közleményében Gúr Nándor MSZP-s képviselő nyilatkozatára reagált, amely szerint a kormány fizetésemelés címén ugyan bruttó 107 ezer forinttal növelte a kezdő orvosok bérét, ugyanakkor a bruttó 150 ezer forintos ösztöndíjukat megvonta.

Jövőre a fogorvosok is pályázhatnak letelepedési és praxisjog vásárlásra - közölte az egészségügyi államtitkár. Ónodi-Szűcs Zoltán egy szakmai rendezvényen elmondta: az alapellátásban dolgozó háziorvosok számára már létező két támogatási lehetőséget terjeszti ki az államtitkárság.

Az idén 100 millió forinttal növelte a kormány az iskolaorvosi tevékenységre fordítandó keretösszeget, ami csaknem hét százalékos emelés - jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence egy jobbikos képviselőnek adott válaszában azt írta: az iskola-egészségügyi ellátás, az alapellátás részeként az egészségügyi ellátórendszer olyan szegmense, amely képes kapcsolatot tartani az érintett lakosság egészével.

Fontosnak tartja az önkéntesség kultúrájának elterjesztését a család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár. Novák Katalin egy az önkéntességről szervezett budapesti konferencián felidézte: a kormány az önkéntes tevékenység koordinációjának segítésére hozta létre az onkentes.gov.hu portált, amely összehozza egymással az önkénteseket és a segítséget kérőket, valamint megalakította a Nemzeti Önkéntes Tanácsot is.

A tervek szerint pénteken lezárul a Földet a gazdáknak program - közölte az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke. Font Sándor elmondta: a felkínált 253 ezer hektár termőföld 70 százaléka talált gazdára árverés és ajánlattétel útján, és mintegy 30 ezer gazdálkodó jutott földterülethez.

A világszervezet főtitkárává választotta António Guterrest az ENSZ 193 tagú közgyűlése. A 67 éves volt portugál miniszterelnök mandátuma 2017. január 1-étől kezdve 5 évre szól. A portugál diplomata a 72 éves, és a két ötéves mandátumot kitöltő dél-koreai Ban Ki Munt váltja.

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×