eur:
393.28
usd:
367.37
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Rétvári Bence: már középtávon lehet javítani a köznevelésen

Rétvári Bence: már középtávon lehet javítani a köznevelésen

Idén mindenképpen döntés kell, hogy szülessen a dél-budai szuperkórház helyéről - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence arról is beszélt, hogy a lépcsőzetes béremelés már érzékelhető a pedagógus pályára jelentkezők számában is, ami minőségi javulást hozhat.

„Az Etele téren és környékén sok minden lehet, sok terület van ott beépítetlenül" - emelte ki Rétvári Bence.

A kormány folyamatosan vizsgálja, hogy melyik helyszín lenne a legideálisabb a dél-budai szuperkórház felépítéséhez – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

„Az emberek egészsége az elsődleges, ha valami alkalmas szuperkórház helyszínnek, akkor azt figyelembe kell venni. De az is nagyon fontos, hogy a 2024-es olimpiarendezéshez Magyarország megfelelő infrastruktúrával rendelkezzen. Felmerült, hogy a dél-budai részen az olimpiának is legyenek beruházásai és a szuperkórháznak is legyen helyszíne. Ez a kettő nem verseng egymással. Sokkal hamarabb fog eldőlni a kórház kérdése, mint ahogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság dönt” - közölte Rétvári Bence.

Idén mindenképpen végső döntés kell, hogy szülessen a dél-budai szuperkórház helyéről – tette hozzá Rétvári Bence. Az államtitkár emlékeztetett: a 2011-ben bevezetett népegészségügyi termékadóból eddig 95 milliárd forintot fordítottak egészségügyi bérekre.

„Az ápolóknál 2012-2019-ig összességében egy duplázásnak lehetünk szemtanúi, most, amikor megjön a fizetés, 35 ezer forinttal jelent több. Ha végigmegy még a következő három emelés, az összesen 88618 forintot jelent egy tapasztalt ápolónál. Egy aneszteziológiai szakasszisztensnek többet, most 47 ezer forintot, 2019-re 103 ezer forinttal jelent” - mondta Rétvári Bence.

Egy orvos most átlagosan 107 ezer forintos, jövőre újabb 100 ezer forintos emelkedéssel számolhat – tette hozzá Rétvári Bence. Az államtitkár elmondta: az alapbér növekedése a mozgóbérekben is megjelenik majd.

„Azért fontos ezt megtenni, mert a pályán kell tartani ezeket az embereket. Magyarországon jó minőségű ellátást kell nyújtani, ez jövőre 81 milliárd forintot jelent, ami már érzékelhető. Összességében az egészségügyre jövőre 171 milliárd forinttal fordítunk többet, mint idén, ami a nemzeti össztermék 0,5 százaléka” - mondta Rétvári Bence.

Az államtitkár hozzátette: a rezidensek kezdőfizetésnek emelésével sokkal több kezdő orvost sikerült Magyarországon tartani.

„Ha megnézzük azt a számot, hogy hány orvos kér külföldön munkavállalási engedélyt; körülbelül azonos mértékben csökkent a hatósági bizonyítványt kérők száma, mint amennyivel nőtt a rezidensprogram révén itthonmaradó fiatal orvosoké” - emelte ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A későbbi tárgyalások kiterjednek majd a kórházak technikai dolgozóira is – tette hozzá Rétvári Bence.

Pedagógusbér, oktatás

Idén 34 milliárd forint pluszt fordít az állam a költségvetésből pedagógus bérekre – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

„Jövőre érjük el azt a célunkat, hogy másfélszerese a pedagógusok 2017-es bére a 2012-esnek” - tette hozzá Rétvári Bence.

A lépcsőzetes bérrendezés meglátszik a pedagógus pályára jelentkezők számában is – tette hozzá az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

„Tizennyolc évesen is jóval többen jelentkeznek pedagógus pályára, ami azt jelenti, hogy több száz fővel többen érkeznek, nyilván körülbelül ugyanannyit vesznek fel az egyetemek, de jobb képességű diákokból lehet választani. Jobb eredménnyel végeznek, most a pedagógus életpályával magasabb fizetést is kapnak. Ha a hiányterületeken, bizonyos országrészeken vagy szakokon – fizika, biológia – vállalják, hogy elvégzik az öt évet, Klebelsberg-ösztöndíjat is kapnak az egyetemi évek alatt. Így látjuk azt, hogy középtávon lehet minőségben javítani az köznevelésen” - jelezte Rétvári Bence.

Ez a folyamat oda vezethet, hogy a diákok is jobban teljesítenek majd a nemzetközi felméréseken – tette hozzá Rétvári Bence.

„Ezen a nyáron 780 iskolában volt felújítás, 203 iskolában kazánt cseréltünk vagy felújítottunk, 181 iskolában megjavítottuk, kicseréltük a nyílászárókat, 615 iskolában történt meg a lépcsőházak, folyósok, tantermek kifestése” - sorolta Rétvári Bence.

Az államtitkár hozzátette: 71 iskolában megújult a tornaterem, 205 iskolában újították fel a mosdót és 122 helyen javították ki a tetőt.

„22 ezer diák ül új széken, 12 ezer új iskolapad érkezett és 1329 tanár tud új táblánál tanítanak. Ezek kézzelfogható változások” - közölte Rétvári Bence.

Rétvári Bence szerint hosszútávon látható lesz a cél, hogy jobb képességekkel kerülnek majd ki a gyerekek az iskolákból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb személyt vettek őrizetbe Németországban Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×