eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Kövér László: mi másképp értékeljük a szabadságot

Kövér László: mi másképp értékeljük a szabadságot

Egy érvényes és eredményes kvótareferendum növeli Orbán Viktor miniszterelnök politikai erejét - mondta az InfoRádióban, az országgyűlés elnöke. A Fidesz országos választmányának elnöke az Aréna című műsorban arról is beszélt, hogy az unió élén álló politikusok nem tudnak a hazájukról vagy a kontinensről távlatokban gondolkodni.

Nem csak a Fidesz-szavazók mennek el a népszavazásról tartott fórumokra, mert sokan joggal aggódnak Európa és Magyarország jövője miatt – mondta az Országgyűlés elnöke, a Fidesz országos választmányának elnöke. Kövér László úgy fogalmazott: nagyfokú egyetértést lát a közvélemény és kormány között.

Nem feltétlenül a Fidesz törzsközönsége jelenik meg egy-egy ilyen fórumon, hanem sok az olyan érdeklődő is, aki lehet, hogy más pártokra szavazott 2010-ben és 2014-ben, és lehet, hogy 2018-ban is másra fog, de most érzi azt, hogy ez nem egy pártpolitikai kérdés.”

A házelnök szerint a, a népszavazás többről szól, mint egy országgyűlési voksolás. Arra kérdésre pedig, hogy lát-e különbséget egy érvényes, illetve egy érvényes és eredményes népszavazás következményében, Kövér László így válaszolt.

Értem, hogy az ellenzék mivel próbálja elvenni a jelentőségét ennek a szavazásnak; azt mondják, hogy nincsen közjogi következménye. Az, hogy lesz vagy nem, elválik az eredmény ismeretében, másrészt nem hiszem, hogy Brüsszel megengedné magának, hogy egy egyértelmű, világos jelzést figyelmen kívül hagyna.”

Kövér László szerint Európa tart a magyarországi kvótareferendum eredményétől, amellett, hogy a népszavazás növeli Orbán Viktor erejét.

Azt, hogy megsüvegelné mindenki, nem merném állítani, sőt, valószínű, hogy sokan úgy fognak rá tekinteni, mint eddig is: gyújtogató a vizes szalmára. De, hogy megnövekszik politikai erejében, abban biztos vagyok. Az egy tekintélyteremtő dolog, hogy egy társadalom olyan mértékben áll ki a kormánya, a miniszterelnöke mellett, általában vagy egy adott ügyben, ez most majdnem mindegy, mint ahogy korábban a kritikus pillanatokban a békemenet fel tudta mutatni. Most egy konkrét kérdésben, pártpolitikától függetlenül ezt a népszavazás eredménye meg tudja tenni.”

Az országgyűlés elnöke szerint egy érvényes és eredményes népszavazás precedenst is teremthet Európában, feltételezhető ugyanis, hogy sok országban gondolkodnak a magyarországihoz hasonlóan a bevándorlás politikáról.

Vita Európában

A migránsválság megítélésben azért van kiélezett vita az Európában, mert jelentősen eltér a mélyen baloldali gyökerekkel rendelkező uniós vezetők és a kelet-közép-európai politikusok álláspontja – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Legmélyebben ennek a problémának a gyökere ott van, hogy egy olyan politikusi generáció van ma az Európai Unió, illetve a tagállamainak élén, amelyik alapvetően, a szocializációját, neveltetését, indíttatását illetően mélyen baloldali. Egy marxista vagy még attól is balra lévő fiatalkorra tekinthetnek vissza nosztalgiával. Nincs víziójuk Európáról, napi szintű politikai érdekek vezérlik őket, semmi más nem érdekli őket, mint a következő választás, amit meg akarnak nyerni.”

A házelnök hangsúlyozta, ezzel szemben Kelet-Közép-Európa államai a történelmi különbözőségek miatt elsősorban a saját önazonosságuk megvédésére összpontosítottak.

Mi másképp értékeljük a szabadságot, mint ők. Ezt nekik tudomásul kell venniük. Ha valóban egyenlő tagállamokról beszélünk az Európai Unióban, akkor nemcsak az az önzés, azt kell önzésnek láttatni, hogy egy adott ország, mint Magyarország, a visegrádi négyek védik a saját nemzeti érdekeiket, hanem az is önzés, vagy ahogy a miniszterelnök fogalmazott: morális imperializmus, ha egy adott ország a saját nemzeti politikai döntését Európa érdekeként állítja be, mint ahogy azt tette Németország.”

Kövér László arról is beszélt, hogy az utóbbi időszakban Ausztria politikájában figyelhető meg jelentősebb változás.

Az osztrák kollégák szinte az ötödik tagnak számítanak a visegrádi négyek mellett ebben a közép-európai összefogásban, ami az unió határvédelmét illeti. Mások, a görögök, az olaszok nem változtak semmit, Görögország ugyanúgy átengedi a migránsokat és ugyanúgy senki nem akar vele szemben szankciókat alkalmazni, noha megszegi a schengeni szerződést. És Németországban is inkább az emberek hangulata változott, nem a politika.”

A házelnök szerint rossz hatással lesz Európára, hogy az egyetlen komoly hadsereggel rendelkező bár NATO tagságát megőrző Nagy-Britannia távozik az unióból. A politikus szerint a jó irány lenne, ha Európa képes lenne megvédeni magát, Magyarországnak pedig nemcsak az eddig még nem teljesített NATO vállalás, hanem a környezetében lévő instabil államok miatt is szüksége van az önálló katonai erőre – mondta Kövér László, az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×