eur:
393.49
usd:
368.34
bux:
65994.41
2024. április 24. szerda György

Ezen múlhat a vasárnapi népszavazás eredményessége

Az InfoRádió Aréna című műsorában megszólaltatott közvéleménykutató szerint a jelenleg még bizonytalanok dönthetik el, hogy érvényes lesz-e a vasárnapi kvótareferendum. Egy friss felmérés a Fidesz erősödését mutatja.

A Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet felmérése alapján a mért részvételi hajlandóság szinte mindig magasabb a valóságos elmeneteli szándéknál, nem ritkán akár 10 százalékponttal vagy akár annál is többel – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a cég ügyvezető igazgatója. Závecz Tibor kiemelte azt a 6 százaléknyi szavazót, akik vasárnap állításuk szerint el akarnak menni, de még nem tudják, hogy miként szavazzanak.

A szakember azt valószínűsíti, hogy akik egy héttel a voksolás előtt még azon gondolkodnak, hogy részt vesznek-e a szavazáson, azok többségében nem mennek el szavazni.

Závecz Tibor hangsúlyozta, hogy az érvényességhez mindenképpen szükség lenne erre a kevésbé elkötelezett csoportra is. Az ő elmeneteli szándékukat felerősítheti a mozgósítás, de hathat rájuk az ellenzék lebeszélő kampánya is.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője beszélt legújabb pártpreferencia vizsgálatukról. Mint mondta: a kormánypárt erősödését lehet látni hosszútávú folyamatként.

Závecz Tibor valószínűsíti, hogy a vasárnapi népszavazás végeredménye hatással lesz a pártok népszerűségére, így év végén lehetnek ebben változások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A betont sosem fogjuk elhagyni, de még idén jöhet a zéró kibocsátású cement

A globális szén-dioxid-kibocsátás tavaly rekordszintre emelkedett, 1,4 százalékkal meghaladva a 2019-es, Covid előtti szintet, amelyet jellemzően a háztartások energiafelhasználása, a közlekedés, a nemzetközi légi közlekedés és hajózás okoz, de olyan iparágaknak is szerepe van benne, mint a műtrágya-, acélgyártás, olajfinomítás, vagy éppen a cementipar. Ugyanakkor azt kevesen tudják, hogy utóbbi szektor az elmúlt évtizedekben olyan átalakuláson megy keresztül, aminek következtében ma már globális trend a gyártás során a szén és egyéb fosszilis anyagok helyett az alternatív tüzelőanyagok használata, és még idén polcokra kerülnek a minimum 30 százalékkal kevesebb CO2 kibocsátással készült cement készítmények. Norvégiában pedig üzembe helyezik az első olyan CCS (Carbon Capture and Storage) technológiával működő cementgyárat, ahonnan zéró kibocsátású termékek kerülnek majd ki.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×