eur:
389.02
usd:
360.86
bux:
68693.32
2024. május 7. kedd Gizella

Amiben egy platformon van az ellenzék

Orbán Viktor migrációs politikája megosztotta az ellenzéki pártokat, a kormánypárti korrupció miatt azonban minden ellenzéki felszólaló kritizálta a miniszterelnököt.

Elsőként a szocialista párt nemrég megválasztott frakcióvezetője, Tóth Bertalan reagált Orbán Viktor felszólalására, és rámutatott, hogy a miniszterelnök pozitív képéhez képest ma Magyarországon több mint 3 millióan élnek létminimum alatt.

A migráció kapcsán a politikus úgy látta, hogy a kormányfő belülről bomlasztja az uniót, holott közös európai megoldásra kellene törekedni, sem a népszavazás, sem a külön utas megoldások nem vezetnek eredményre. Az MSZP elutasítja a gyűlöletkeltést és a félelemkeltést, arra szólítják fel támogatóikat, hogy maradjanak távol a népszavazástól - tette hozzá a frakcióvezető.

Vona Gábor a Jobbik részéről egyetértett a kvóta elutasításának szükségességével, ám úgy látta, hogy a népszavazás nem a legmegfelelőbb eszköz erre, inkább a alaptörvény-módosításra volna szükség. Sőt, ha nem lesz érvényes a népszavazás, azzal Brüsszel kap egy aduászt a kezébe, így ebben az esetben Vona Gábor szerint a kormányfőnek le kell mondania.

A jobbikos politikus a szocialista Tóth Bertalanhoz hasonlóan a kormányzati korrupció miatt is támadta Orbán Viktort, és feltette a kérdést: ha Mengyi Roland Voldemort, akkor kicsoda Mészáros Lőrinc, talán Szauron?

Schmuck Erzsébet, az LMP frakcióvezetője szintén elismerte, hogy komoly probléma a migráció, ám úgy látta, hogy a válság megoldásához részint az erőforrások szélsőségesen egyenlőtlen elosztásának kell véget vetni. A Fidesz azonban félrevezeti az embereket, mivel a letelepedési kötvényekkel üzletet csináltak a bevándorlásból - tette hozzá a képviselő.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője felszólalásában arra kérte az Európai Bizottság elnökét, hogy változtasson politikáján, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pedig arra figyelmeztette képviselőtársait, hogy a migrációs krízis Európa zsidó-keresztény értékeit is veszélyezteti.

Orbán Viktor miniszterelnök viszontválaszában a statisztikákra hivatkozva úgy vélte, csak rosszindulatú emberek állíthatják, hogy nem fejlődik a gazdaság. Schmuck Erzsébetet arra kérte, vonja vissza azon mondatát, hogy a népvándorlás tömegeit úgysem lehet megállítani, mert meg lehet, és igenis van értelme a védekezésnek. Vona Gábor korrupcióval kapcsolatos szavaira azzal reagált, hogy a Jobbik tele van korrupciós ügyekkel, ezért támad. Tóth Bertalan kritikáira reagálva feltette a kérdést, hogy a frakcióvezetőnek hogyhogy nem tűnt föl, hogy a brüsszeli bürokraták már hoztak döntéseket a migránsok felső korlát nélküli, kvóták szerinti elosztásáról. Arra pedig, hogy a szocialisták a közös európai megoldásban hisznek, a kormányfő azzal reagált, hogy sajnos közös megoldás máig nem született, a nemzeti megoldások viszont működnek. Ha ugyanis nem építettek volna kerítést, még mindig szabadon mehetnének át tömegek az országon - tette hozzá Orbán Viktor.

Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×