eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Továbbra sincs jobb társ a gyertyánál szüret idején

Továbbra sincs jobb társ a gyertyánál szüret idején

Mustgázmérgezés miatt tavaly 11 esetben riasztották a tűzoltókat. Még mindig a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer, ha égő gyertyát viszünk magunkkal a pincébe – tanácsolta Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője.

Az őszi szüret és a borkészítés időszakában a mustgáz veszélyére figyelmeztet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

„A szüreti időszak jellemző veszélye a mustgáz, amely miatt szinte minden évben előfordul halálos baleset: tavaly Szekszárdon vesztette életét egy ember a mustgáz miatt” - közölte Mukics Dániel.

Elmondta, hogy a mustgáz a bor készítésekor keletkező szén-dioxid, ami önmagában ugyan nem mérgező gáz, de mivel nehezebb a levegőnél, a padlótól kezdve megtölti a helyiséget, és kiszorítja onnan a levegőt.

„Tehát a mustgáz nem mérgez, hanem oxigénhiányos állapotot okoz. Először az ember álmosságot érez, majd elájul, végül pedig a fulladásos halál következik be” - ismertette a helyettes szóvivő.

Közölte, hogy tavaly 11 alkalommal riasztották a tűzoltókat a mustgáz miatt, egy emberen pedig már nem lehetett segíteni.

Elmondta, hogy a legegyszerűbb megelőzési módszer, ha megfelelő a borospincék szellőztetése, illetve ha a pince fel van szerelve széndioxid-érzékelővel.

„Mindemellett a legegyszerűbb és legolcsóbb módszer az, ha égő gyertyát viszünk magunkkal a pincébe. Nagyon fontos azonban, hogy a gyertyát ne magunk előtt, vállmagasságban, hanem mindenképp a derekunk magassága alatt tartva haladjunk le a pincébe” - figyelmeztetett Mukics Dániel.

Indoklásként elmondta, hogy ez azért fontos, mert már 10 százalékos széndioxid-koncentráció is veszélyes az emberre – mert nem lehet megfelelően lélegezni –, a gyertya azonban még ég ilyen gázkoncentrációban.

„A legegyszerűbb talán, ha egy rúdhoz erősítjük a gyertyát, meggyújtjuk, és a lábunk magasságában tartva haladunk le a pincébe” - tanácsolta a helyettes szóvivő.

Elmondta, hogy a légzésvédő álarcok, gázmaszkok nem megfelelőek ilyen helyzetben, a mustgáz ellen abszolút nem védenek, egyedül a sűrített levegős légzőkészülék a megfelelő.

Ha bárki mustgázzal kapcsolatos balesetet észlel, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot – tanácsolta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×