eur:
393.88
usd:
365.12
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Mit csomagoljunk a gyereknek uzsonnára?

A gyermekek számára kizárólag olyan élelmiszert szabad csomagolni az iskolába, amely hűtés nélkül is eláll - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályvezetője. Zoltai Anna kiemelte, hogy főleg gyümölcsöt és zöldséget érdemes az iskolatáskába tenni.

„Soha ne engedjük a gyermekeket reggeli nélkül az iskolába” - javasolta az InfoRádióban a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályvezetője.

Zoltai Anna a legfontosabbnak a tízórai-uzsonna összeállításánál azt nevezte, hogy csak olyan élelmiszert adjunk a gyermeknek, ami bírja a hűtés nélküli állapotot. A finomságokat pedig legcélszerűbb kis csomagokban bekészíteni.

„Fontos, hogy ne csomagoljunk édességet, csokoládét , édes kekszeket, viszont bátran adjunk gyümölcsöket, közülük is részesítsük előnyben a szezonális gyümölcsöket. Nagyon jól bírja a szállítást az alma, a körte, a szilva, a szőlő, remekül becsomagolható a megtisztított és pálcikákra vágott répa és karalábé” - ajánlotta a szakember.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a gyorsan romló pástétomok, halas krémek, hal szeletek, tojáskrém csomagolását egyáltalán nem javasolják, hiszen ezeket nem tudja hűvösen tartani a kisgyermek és nagyon gyorsan megromlanak, miközben a gyerekek a romlott és romlatlan étel között nem tudnak különbséget tenni.

„Az is nagyon fontos, hogy megfelelő folyadék bevitel történjen, ezért csomagoljunk italt is a gyereknek az étel mellé. Legjobb szomjoltónak mi az ivóvizet találjuk, és kerülni javasoljuk a cukros, szénsavas italokat, üdítőket. Ha az italt jól lehűtött, jól záródó palackban tesszük az uzsonna mellé, akkor az segít abban, hogy hűvösen tartsuk az elfogyasztásig a tízórait” - jegyezte meg Zoltai Anna.

„Még egy tanácsunk van: ha valakinek a kisgyereke a szervezett közétkeztetésben igénybe veszi az ebédet, érdemes az étlapokat előre megfigyelni és ahhoz igazítani a tízórai és az uzsonna összeállítást” - tette hozzá a Nébih osztályvezetője.

Az ételek csomagolásánál a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a csomagolás védje az élelmiszert a szennyeződéstől, és jól bírja a gyűrődést a gyermek táskájában. Ehhez már rendkívül jó uzsonna dobozok kaphatók. Fontos szempont ennek kiválasztásnál, hogy legyen könnyű, jól mosható, jól zárható, könnyen nyitható.

„Persze mindennap nézzünk bele a gyermek táskájába, az uzsonnás dobozt mossuk el és másnap tisztán pakoljunk bele” - fűzte hozzá Zoltai Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×