eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Még fél évig marad a válsághelyzet - a nap hírei

Az egyre jobb magyar-szerb gazdasági kapcsolatokat méltatta Belgrádban a magyar kormányfő. Megjelent a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbításáról szóló kormányrendelet. Nem kívánja szűkíteni a gyülekezési jogot a kormány - jelentette ki az igazságügyi miniszter. A nap legfontosabb hírei szeptember 5-én.

Az egyre jobb magyar-szerb gazdasági kapcsolatokat méltatta Belgrádban a magyar kormányfő. Orbán Viktor szerb kollégájával folytatott tárgyalásán hangsúlyozta: az idei év első felében 12,7 százalékkal nőtt a kereskedelmi forgalom a két ország között, főként a magyar befektetéseknek köszönhetően. Szólt arról is: Magyarország meg akarja védeni eredményeit, ezért semmilyen törvénytelenséget nem fogad el, ideértve az illegális határátlépést. A magyar kormányfő együttműködést ajánlott Belgrádnak, mert - mint mondta - magyar érdek is, hogy Szerbia területére senki ne léphessen be illegálisan. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy Aleksandar Vučićcsal határátkelőhelyek megnyitásáról is megállapodott.

Megjelent a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbításáról szóló kormányrendelet. A határozat Magyarország egész területére, 2017. március 8-ig szól. Kósa Lajos, a testület fideszes elnöke és Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára múlt pénteken jelentette be: az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága egyhangúlag támogatta a válsághelyzet fenntartását. Az ülésen a baloldal képviselői nem voltak jelen.

Nem kívánja szűkíteni a gyülekezési jogot a kormány - jelentette ki az igazságügyi miniszter. Trócsányi László az InfoRádió Aréna című műsorában elmondta: az ötpárti egyeztetés után az év végére készülhet el a gyülekezésre vonatkozó jogszabály módosítása Az Alkotmánybíróság nyáron állapított meg mulasztásos alkotmány-sértést e területen. A tárcavezető közölte: meg kell vizsgálni, hogy mások jogainak sérelmére hivatkozva a rendőrség csak utólag oszlathat fel a demonstrációkat vagy már előre megtagadhatja egy-egy tüntetés engedélyezését.

Kötelezően kínálni kell a bankoknak az úgynevezett alapszámlát. A vonatkozó kormányrendelet a havi díj legmagasabb összegét a minimálbér másfél százalékában, 1.575 forintban állapította meg. Turzó Ádám, a Portfolio elemzője az InfoRádiónak azt mondta: drágítja a szolgáltatást, hogy a számlacsomag ingyenes, bankfiókban történő pénzfelvételt is biztosít. Hozzátette: a piacon vannak ennél olcsóbb csomagok. Hornung Ágnes pénzügyekért felelős államtitkár az M1-en azt mondta: a jövő év elejéig a nemzetgazdasági tárca kidolgoz egy szociális alapú bankszámlát, amely segít azoknak, akiknek a mostani lehetőségek drágák.

A gazdaság fejlesztése lesz a legfontosabb feladata a lendvai főkonzulátusnak - jelentette ki a gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár a muravidéki intézmény megnyitóján. Magyar Levente az elmúlt évek eredményei között említette, hogy az M70-es autópálya bővítése mellett több új határkeresztező út kapcsolja már össze Szlovéniát és Magyarországot.

Több mint 1.800 hallgató kezdi meg tanulmányait az idén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen. Simicskó István honvédelmi miniszter az intézmény tanévnyitó ünnepségén azt mondta: az, hogy ennyien választották a köz szolgálatát, azt bizonyítja, van értelme dolgozni, küzdeni, és nem lehet feladni a hazába vetett hitet. Patyi András, az egyetem rektora kiemelte a Ludovika Campus fejlesztésének folytatását.

Megkezdődtek a központi programok Szigetváron a Zrínyi- emlékév alkalmából. Trócsányi László igazságügyi miniszter az eseményen elmondta: a 450 évvel ezelőtti várostrom fontos tanulsága, hogy tudni kell, melyik oldalon állunk, kik a szövetségeseink, ellenfeleink, és minden lépésnek sokszor megmásíthatatlan következménye van. Kijelentette: az október 2-i népszavazás arról szól, hogy ma az Európai Unió komoly kihívások előtt áll, a keresztényeknek kötelességük a rosszra nemet mondani.

Júliusban is nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint az éves szintű emelkedés 2,7 százalékos, szemben a májusi 5,7 százalékkal. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben másfél, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,5 százalékkal nőtt az értékesítés.

A közönség szavazata alapján a Miskolctapolca Barlangfürdő lett az Év fürdője. A Magyar Fürdőszövetség közölte: a legkedveltebb magyar fürdő nemcsak itthon számít egyedinek, karsztban ilyen magas hőfokú víz Európában sincs máshol. A 30 fokos víz és a barlang klímája is gyógyhatású. Az Év feltörekvő fürdője címet a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő, a Helyiek kedvenc fürdője 2016 címet a Baranya megyei Orfű Aquapark kapta.

Történelmi vereséget szenvedett a német kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió a mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási választáson. Angela Merkel szűkebb politikai hazájában a szociáldemokrata párt végzett az első helyen, a CDU-t a berlini vezetés menekültpolitikáját bíráló Alternatíva Németországnak nevű párt is megelőzte. Németországban jövőre tartanak országos választást, de addig is több tartományi választást rendeznek. Két hét múlva Berlinben lesz szavazás.

Feketelistára kerülnek az együttműködést elutasító adóparadicsomok. Erről a világ 19 legnagyobb gazdaságának és az Európai Uniónak a vezetői döntöttek. A csúcstalálkozó után kiadott zárónyilatkozat szerint a G20-ak megbízták a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetet, hogy jövő júliusra állítsa össze az adózási átláthatóság nemzetközi normáihoz túl lassan alkalmazkodó országok névsorát.

Az Egyesült Államok addig nem oldja fel az Oroszországgal szembeni szankciókat, amíg Moszkva nem teljesíti a minszki megállapodásokban foglaltakat - jelentette ki az amerikai elnök. Barack Obama a G20-csoport csúcstalálkozóján találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinek fontosnak nevezte, hogy a szemben álló felek a következő hetekben egyezségre jussanak az ukrajnai konfliktus rendezésének menetéről.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×