eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Mentelmi jog: változások jöhetnek az európai aggodalmak miatt

Az országgyűlési képviselők mentelmi jogát és vagyonnyilatkozati kötelezettségét is érintheti az az egyeztetéssorozat, amelyet a kormánypártok az Európa Tanács egyik szervezetének, a Korrupcióellenes Államok Csoportjának aggodalmaira kezdeményeztek.

Az országgyűlési képviselők mentelmi jogát és vagyonnyilatkozati kötelezettségét is érintő egyeztetéssorozat kezdődik – közölte az országgyűlés törvényalkotási bizottságának elnöke. Gulyás Gergely az InfoRádióban elmondta: a változtatásokat az Európa Tanács korrupcióellenes szervezete javasolta.

A kormánypártok minden parlamenti frakció javaslatait várják a témában a kétharmados többséget igénylő törvénymódosításhoz – mondta a Fidesz alelnöke.

A politikus szerint a mentelmi joggal összefüggésben érdemi és komoly változtatás nem várható. Azt elképzelhetőnek nevezte, hogy a súlyosabb, legalább ötéves szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekmények gyanúja esetén esetleg gyanúsítás nélkül is folyjon nyomozás konkrét személy ellen, akkor is, ha mentelmi jog védi. A gyanúsítást ugyanakkor csak a mentelmi jog felfüggesztése után lehetne megtenni – tette hozzá.

Gulyás Gergely az átláthatóságot szem előtt tartva változtatna a vagyonnyilatkozat rendjén. Minden olyan javaslatra nyitottak vagyunk, ami a közbizalmat erősíti – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×