eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

Cél a 3-5 százalékos gazdasági növekedés - a nap hírei

A nemzetgazdasági miniszter szerint szeptemberben befejeződhet a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéscsomag előkészítése. Az MSZP szerint a családi otthonteremtési kedvezmény tovább mélyíti a lakhatási válságot. Megkezdődött az október 2-ai népszavazás előtti kampányidőszak.

A tervek szerint már szeptemberben befejeződhet a gazdasági növekedést ösztönző intézkedéscsomag előkészítése - erősítette meg a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály a Magyar Időknek elmondta: az a cél, hogy Magyarország gazdasága a következő években legalább 3-5 százalékkal növekedjen. Hozzátette: ehhez több területen is segítő intézkedésekre van szükség, tenni kell például a hazai munkanélküliség további mérsékléséért, a jelenlegi öt százalék körüli szintet 3 százalékosra kell leszorítani. Úgy vélte: ezzel párhuzamosan enyhíteni kell a munkaerőhiányt.

Az MSZP szerint a családi otthonteremtési kedvezmény tovább mélyíti a lakhatási válságot. Bangóné Borbély Ildikó, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője úgy vélte: a támogatási forma közvetlen hatására drasztikusan megemelkedtek a lakásárak Magyarországon, de a telekárak és az albérleti díjak is. Megismételte az MSZP álláspontját, amely szerint a megoldást egy mindenki számára elérhető bérlakásprogram, lakbértámogatási rendszer jelenthetné.

A választási bizottságok kontrollja alá tartoznak mostantól a politikai hirdetések, a gyűlések, a plakátok, miután elkezdődött az október 2-ai népszavazást megelőző hivatalos választási kampány. Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a Magyar Időknek elmondta: panaszok benyújtására a kifogásolt eseménytől számított öt napon belül van lehetőség, a döntést ugyanennyi idő alatt kell meghozni.

A Jobbik elnöke szerint a kötelező betelepítési kvótákról tartandó október 2-i népszavazáson részt kell venni, nemmel kell szavazni, és a részvételre kell buzdítani. Vona Gábor egy gyergyószentmiklósi rendezvényen úgy vélte: a Fidesz az alkotmány módosításával védhette volna meg sokkal egyszerűbben Magyarországot a betelepítési kvótáktól, és ehhez a Jobbiktól parlamenti támogatást kapott volna.

Több mint 3 kilométeres a torlódás az M1-es autópályán, a hegyeshalmi határátkelőnél az osztrák hatóságok újabb szúrópróbaszerű ellenőrzése miatt. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a várakozási idő csaknem egy óra.

Több mint száz országból érkeznek vendégek az idei Sziget Fesztiválra. A Sziget Kulturális Szervezőiroda sajtóirodája a jegyeladások alapján közölte: a külföldiek közül a legtöbben Hollandiából, majd az Egyesült Királyságból érkeznek. Vető Viktória sajtófőnök elmondta: a szigetlakó külföldiek harmadik legnépesebb csoportját a franciák teszik ki, őket követik Olaszország, Németország és Svájc állampolgárai.

Nőtt az elmúlt napokban a Törökországból a görög szigetekre illegálisan érkezett menekültek száma. A regisztrációs központokban csaknem 11 ezer ember tartózkodott, de csak 7450 elhelyezésére van lehetőség. Az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött menekültügyi megállapodás előtt naponta átlagosan csaknem 2 ezer bevándorló érkezett Törökországból Görögországba, de ez a szám jelentősen mérséklődött, augusztusban azonban ismét emelkedett.

Továbbra sincs megegyezés Ankara és Washington között az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen kiadásáról. A hitszónokot a török vezetés a július 15-i katonai puccskísérlet kitervelésével vádolja. A török miniszterelnök kijelentette: a kiadatáson múlik a török-amerikai viszony alakulása. Fethullah Gülen következetesen visszautasítja érintettségét a hatalomátvételi kísérletben, és nemzetközi vizsgálóbizottság felállítását sürgeti a puccskísérlet kivizsgálására. Kijelentette: kész hazatérni, és ha bűnösnek találják, vállalja az ezért járó büntetést.

Kuba fővárosában táncos fesztivállal ünnepelték Fidel Castro 90. születésnapját. Havanna híres tengerparti sétányán, a Malecónon hosszú kilométereken táncosok és salsaegyüttesek vonultak fel a szigetországot korábban vezető politikus tiszteletére. Kubában már a hónap eleje óta számos rendezvénnyel emlékeztek meg a 1959-es forradalom és a kubai kommunista állam megalapítójának születésnapjáról. Fidel Castro 2008-ban adta át a vezetést öccsének, a most 84 éves Raúlnak.

Címlapról ajánljuk
A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

A bronzéremért vívhat Muhari Eszter

Muhari Eszter a bronzéremért vívhat az észt Nelli Differt ellen a női párbajtőrvívók egyéni versenyében. A magyar vívónő a korábbiakban három ázsiai ellenfelet legyőzött, majd az elődöntőben 15-9-re kikapott a francia Auriane Mallótól.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×