eur:
395.62
usd:
371.93
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Megtalálták I. Szulejmán maradványait Szigetváron?

Egy kutatócsoport felajánlotta, hogy DNS-vizsgálattal segít bebizonyítani: valóban eltemették-e Szigetváron 1566-ban I. Szulejmán szultán maradványait - mondta el az InfoRádiónak a sírhelyet feltáró régészcsoport vezetője, Pap Norbert.

A korábbi feltételezett helyszínek kizárása után a modern technikának, elsősorban a talajradaros vizsgálatoknak köszönhetően a szigetvári szőlőhegyen vélhetően megtalálták az 1566-ban, a vár ostroma közben elhunyt I. Szulejmán török szultán sírhelyét – mondta el az InfoRádiónak Pap Norbert a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok központjának igazgatója.

„Idén májusban és júniusban feltártunk egy épületet, amelyről azt gondoltuk, hogy mecset vagy dzsámi” - mondta az igazgató.

A mecset és a dzsámi között nincs építészeti különbség, csupán jogi, így a kutatóknak a leírásokra kell hagyatkozni – tette hozzá.

„Tudjuk a forrásokból, hogy ezen a helyen egy dzsámi állt, tehát azt gondoljuk, hogy ez egy dzsámi lehetett” - mondta Pap Norbert.

A Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok központjának igazgatója elmondta: I. Szulejmánt Isztambulban helyezték végső nyugalomra, ám a legendák szerint belső szerveit Szigetváron temették el.

„Úgy tartják a legendák és bizonyos források is arra utalnak, hogy a szultán testét egyfajta kezelésnek vetették alá, hogy tartósítsák, és ennek keretében eltávolították a belső szerveit, amelyet a helyszínen a sátrában el is temettek. Vannak nézetek, hogy ez talán nem is történt meg, de az utóbbi időben ismét megerősödtek azok a nézetek, hogy a temetés megtörténhetett” - fogalmazott Pap Norbert.

Perdöntő bizonyíték a maradványok szigetvári temetésére eddig nem került elő – tette hozzá Pap Norbert.

„Kaptunk egy ajánlatot, hogy megvizsgálnák ezt a mély gödröt, és ha ezek a vizsgálatok sikeresek lesznek, akkor kiderülhet, hogy volt-e a helyszínen temetés és kerülhettek-e oda belső szervek. Azt nem tudjuk megállapítani, hogy Szulejmáné volt-e, de azt igen, emberi DNS került-e oda” - jegyezte meg - a Pécsi Tudományegyetem Kelet-Mediterrán és Balkán Tudományok központjának igazgatója.

A temetkezési hely körüli kisebb településen az ásatások 2018-ig biztosan eltartanak – mondta Pap Norbert az InfoRádiónak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×