eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 22. péntek Móric

Rendőrök vezették ki a Városligetben demonstrálókat

Több mint harminc tüntetőt vezettek ki a Városligetben egy demonstráció helyszínéről, egy embert előállítottak - közölte a rendőrség kedden. A Városliget Zrt. az esetről azt írta, hogy tiltakozók egy csoportja megtámadta a bontási területet.

A BRFK arról kapott bejelentést kedd délelőtt, hogy tüntetés kezdődött Budapest XIV. kerületében, a Hermina úton, a jelenlévők elállják az utat és le akarják bontani a kordont - olvasható a rendőrségi közleményben.

Azt írták: a helyszínen a rendőrök megállapították, hogy mintegy hetven ember áttörte az építkezési kordont és bement az építési területre, ahol demonstrációt kezdett.

Mivel a demonstráció elvesztette "az alaptörvényben rögzített békés gyülekezési jellegét" - közölték -, a rendőrség felszólította a jelenlévőket arra, hogy fejezzék be a rendezvényt és a hagyják el a helyszínt. A demonstrálók nem tettek eleget a felszólításnak, ezért a rendőrök harminchárom embert kivezettek a területről, egyet előállítottak, egyvalakivel szemben pedig "biztonsági intézkedést hajtottak végre".

Több internetes oldalon megjelent, hogy tüntetők láncolták magukat a Városligetben a Közlekedési Múzeum épületéhez kedden.

A Városliget Zrt. keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: tiltakozók "szűk, garázda csoportja" a bontási területet "megtámadta", megrongálta a kordont és illegálisan felmászott a Közlekedési Múzeum bontásra váró épületének tetejére, ablakrácsaira.

Úgy fogalmaztak: a múzeum régi, elavult épületének bontása elkerülhetetlen az új, kisebb területet elfoglaló, a föld alatt bővülő múzeum megépítéséhez és az aszfaltozott parkoló megszüntetésével a zöldfelületek növeléséhez. Azért, hogy ezeket a munkákat el lehessen végezni, a zrt. alvállalkozója "jogszerűen, és az ilyenkor elvárható gondossággal" zárta körbe a területet.

A tiltakozók akciójukkal egy nemzeti közgyűjtemény műtárgyait veszélyeztették - áll a közleményben. Hozzátették: el kell és el is fogják kerülni, hogy bárki megsérüljön a bontási munkák közben, "kizárólag ezt szolgálja" a kordonozás, és ennek fenntartásában segítenek a bontó cég által megbízott biztonsági őrök, valamint a "rendbontás miatt" intézkedő rendőrök is.

A Városliget Zrt. álláspontja szerint nincs negatív környezetvédelmi vonatkozása annak, hogy lebontják a Közlekedési Múzeum régi épületét, a tiltakozás "egyértelműen és kizárólag politikai motivációjú".

Közölték: a rendőrség jogszerű fellépéssel helyreállította a rendet, folytatódhatnak a munkák. A Városliget Zrt. továbbra is elkötelezett Budapesten a közpark megújítása és a zöldfelületek bővítése mellett, ezért folytatják a múzeum elavult épületének kiürítését és bontását - tették hozzá.

Címlapról ajánljuk
Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Elemző: nem mondja meg a kormány, pontosan miért ekkora az áfabevétel-hiány

Idén augusztusban az államkasszába 314 milliárd forint áfabevétel folyt be, ami 14,5 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 368 milliárd forintos összeg - derült ki abból a részletes adatokból, amelyet a pénzügyminisztérium közölt az államháztartás augusztusi alakulásáról. A Portfolio elemzője azt mondta, hogy ezzel idén már negyedik hónapja csökkennek az áfabevételek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

Nagy ütésből próbáltak talpra állni a tőzsdék, de nem jött össze

A hét korábbi részében jelentős hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, amelyet részben az amerikai jegybank számlájára lehet írni, hiszen e heti kamatdöntő ülésén ugyan nem változtatott a kamatszinten a Fed, azonban szigorú üzeneteket küldött azzal kapcsolatban, hogy az infláció csak hosszú idő múlva csökkenhet a célszintre, így a korábban vártnál hosszabb ideig maradhatnak magasan a kamatok. A tegnapi jelentős esés után ma már inkább a megnyugvás jelei látszottak a tőzsdéken, de nem jött össze a pluszos zárás végül sem a főbb európai, sem az amerikai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×