eur:
393.85
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

KSH: kevesebb születés és halálozás az év első négy hónapjában

Az év első négy hónapjában kevesebb gyermek született, és kevesebben is haltak meg, mint az előző év azonos időszakában, így a természetes fogyás is mérsékeltebb az egy évvel korábbinál - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

Idén január és április között 29 221 gyermek jött világra, ami fél százalékkal maradt el az előző év azonos időszakának eredményétől. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-mérséklődés ennél nagyobb mértékű, 1,3 százalék volt. Az elhunytak száma 42 946 volt, ami az előző évi kiugróan magas bázishoz képest 14 százalékkal mérséklődött (számszerűen 6 916-tal csökkent). A szökőnaphatást figyelembe véve a halálozások számának visszaesése valamivel nagyobb, 15 százalék volt.

A születések számának visszaesése kisebb mértékű volt, mint a halálozásoké, ezért a természetes fogyás a 2015. január-áprilisi 20 503-mal szemben 2016 első négy hónapjában 13 725-re mérséklődött, ami 33 százalékos csökkenést jelentett.

A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó nagymértékű emelkedése tovább folytatódott. A 2016 első négy hónapjában anyakönyvezett 10 125 frigy 30 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, ami a szökőnaphatást figyelembe véve is 29 százalékos növekedés. Különösen a februári emelkedés volt jelentős, amikor a házasságkötések kiigazított száma 33 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Ezer lakosra 9 élveszületés és 13,2 halálozás jutott. Az előbbi 0,1 ezrelékponttal, az utóbbi 2,2 ezrelékponttal alacsonyabb volt az előző évinél, ennek eredményeként a természetes fogyás mutatója 2,1 ezrelékponttal 4,2 ezrelékre csökkent. Az év első négy hónapjában ezer élveszületésre 4,2 csecsemőhalálozás jutott, ami 0,1 ezrelékpontos növekedést jelentett az előző év január-áprilisihoz képest. A házasságkötési arányszám 3,1 ezrelékes értéke 0,7 ezrelékponttal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×