INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Június 22-én két órára leáll az önkormányzati élet

Infostart / InfoRádió
Kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett június közepére a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete. A felhíváshoz 100 önkormányzat csatlakozott. Az önkormányzati dolgozók béremelést követelnek a kormánytól - mondta az InfoRádiónak a szervezet elnöke.

Boros Péterné közölte: „a kormányzat az egységes magyar közigazgatásból az önkormányzati köztisztviselők számára nem kíván életpályaszabályt alkotni. Annak ellenére, hogy korábban erről tárgyaltunk, a kormány tavaly december 23-án egyoldalúan visszavonta a határozatát.”

A szakszervezeti elnök kiemelte, 24.058 főnek nyolc éve növelték a keresetét, átlagosan 30 százalékos reálkereset-veszteség van ezen a területen.

Hiába kezdeményeztük a kereset növelését, az életpályatörvény megalkotását, a kormány elutasította, nem kíván foglalkozni az önkormányzati köztisztviselők ügyével, oldják meg az önkormányzatok” -

jelezte Boros Péterné.

A szakszervezet elnöke elmondta, a MKKKSZ megfelelő testülete úgy döntött, június 22-re kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdet.

A felhívásnak van eredménye, közel száz önkormányzati hivatalban felvállalják a kollektívák, nyomást szeretnének gyakorolni a gazdasági és szociális helyzetük javítása érdekében. Ez törvényben biztosított jog. Nagyon ügyeltünk arra, hogy a szabályoknak megfelelően járjunk el” -

hangsúlyozta Boros Péterné.

Hozzátette, a sztrájk idején, június 22-én két órára a halaszthatatlan ügyek kivételével leáll az élet.

Ez egy speciális eset, más, mint máshol. Önkormányzatoknál még soha nem volt Magyarországon sztrájk, ez egy rendhagyó lépés” -

mondta

a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Boros Péterné elmondta, addig a megállapodásoknak megfelelően a településeken folytatódnak a tárgyalások. Ha a sztrájk nem vezet eredményre, ha nem elég a kétórás figyelmeztető sztrájk, szeptemberben akár egynapos is lehet – jelentette ki a szakszervezeti elnök.


A címlapról ajánljuk